8 semne ca metoda ta contraceptiva nu este cea potrivita

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

De noi depinde alegerea metodei contraceptive si cumva fie ca luam retete pentru pilule, fie ca apelam la injectii sau la plasturi, nu putem sa ne ferim de riscuri. Din pacate, ceea ce cele mai multe dintre noi nu realizeaza este faptul ca fiecare metoda vine cu efectele sale secundare. De cele mai multe ori le observam, dar le tratam ca pe ceva neinsemnat, ce face parte din viata de zi cu zi si care cu siguranta o sa treaca. Totusi, nu realizam ca stari precum oboseala, tristetea, schimbarea brusca de dispozitie sau alte efecte adverse pot avea legatura cu faptul ca metoda de contraceptie nu se potriveste corpului nostru.

Altminteri, inainte de a trage concluzii, trebuie sa-i acorzi corpului tau 2-3 luni de ajustare. Anumite simptome usoare precum acneea sau ciclul menstrual neregulat sunt specifice inceputului. Daca totusi observi ca simptomele persista, sfatul cel mai indicat este sa apelezi la un doctor pentru mai multe lamuriri si posibile schimbari de metode anticonceptionale. Astfel, acestea fiind zise, ar trebui sa verifici daca unul dintre semnele de mai jos corespunde cu lucrurile prin care treci si daca ar putea indica faptul ca metoda ta contraceptiva iti provoaca mai mult rau decat bine.

1. Ai crampe in mod constant si sangerezi. Acest semn suna ca un scenariu ce apare lunar, dar asta nu inseamna ca trebuie sa traiesti permanent in aceasta stare. Daca ti-ai ales ca metoda ta de contraceptie sa fie dispozitivul intrauterin (DIU) si experimentezi crampe usoare, dar frecvente, ar trebui sa o schimbi. Aceste stari ar putea fi un semn pentru mai multe lucruri: uterul  nu se poate ajusta unui obiect strain in interiorul acestuia sau exista posibilitatea sa ai o anomalie, ca un chist ovarian. Bineinteles, acest lucru nu este intotdeauna valabil. De aceea, cea mai buna solutie este de a-ti consulta doctorul pentru a afla mai multe.

2. Predispozitie la stari depresive. De cele mai multe ori regasim in compozitia pilulelor progesteron sau o combinatie dintre acesta si estrogen. De aceea, te-ai putea confrunta cu stari emotionale schimbatoare pana la stari depresive. La cel mai mic semn de oboseala excesiva sau de depresie, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau pentru a schimba fie combinatia de hormoni, fie dozele acestora.
 
3. Libidoul lipseste cu desavarsire. Tot pilulele contraceptive pot afecta libidoul. Lipsa libidoului poate sa fie un semn de alarma, intrucat pilulele care sunt pe baza de hormoni nu ar trebui sa-ti influenteze in niciun fel pofta pentru placerea din cuplu.

4. Apetitul tau cu siguranta s-a schimbat. Acest lucru este un efect advers foarte des intalnit; se stie ca metodele contraceptive uneori maresc si alteori diminueaza apetitul alimentar”.

5. Te confrunti cu stari de greata, ameteala sau chiar varsaturi. Nimeni nu ar trebui sa tolereze greata in timpul utilizarii contraceptivelor. Tocmai de aceea este este intotdeauna bine sa incepi cu cea mai mica doza de hormoni, sa iei pilula inainte de culcare si sa te gandesti la posibilitatea de a o inlocui cu diafragma, evitand astfel orice tulburare gastrointestinala. De asemenea, cele enumerate anterior sunt considerate a fi semne extreme si de aceea, daca le experimentezi, ar trebui sa apelezi la un doctor imediat.

6. Ai de-a face cu dureri de sani. Durerile de sani sunt destul de frecvent intalnite in randul femeilor, iar medicii sunt de parere ca sunt normale in anumite situatii. Cu toate acestea, daca observi ca au inceput sa apara odata cu un tratament cu pilule contraceptive, este recomandat sa te adresezi medicului care ti l-a prescris.
 
7. Probleme cu acneea. Odata cu inceperea unui tratament anticonceptional, intervine si posibila eradicare a problemei cu tenul acneic. Insa daca tenul tau nu da niciun simptom de imbunatatire si te confrunti cu o eruptie acneica, anunta medicul pentru a gasi o solutie favorabila.

8. Experimentezi alergii pe care nu credeai ca le ai. Unele dintre femeile care folosesc prezervativele ca forma de contraceptie, nu isi dau seama ca sunt alergice la latex si astfel confunda arsura vaginala, mancarimea sau iritarea cu simptome ale unei candidoze vaginale sau ceva similar. Astfel, daca observi toate aceste lucruri, este posibil sa ai nevoie sa treci la prezervativele din poliuteran sau din mat de oaie. Este de asemenea posibil sa fii alergica la spermicidul prezervativului, prin urmare, cel mai bine este sa faci un test pentru alergii ca sa aflii in detaliu ce anume le declanseaza. sursa: one.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 8 semne ca metoda ta contraceptiva nu este cea potrivita