8 remedii cu flori de soc

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ceai de soc

Au au o aroma racoritoare, proaspata, foarte placuta si sunt recunoscute pentru calitatile terapeutice. Vorbim despre florile de soc, inflorite in aceasta perioada. Fitoterapia recomanda socul pentru tratarea unor afectiuni precum: sinuzita, raceala, febra, previne infectiile renale si urinare. Socul are efecte depurative, antiinflamatoare articulare si ajuta la combaterea proceselor degenerative.

Florile se recolteaza pe la sfarsitul lunii mai, in momentul in care 75% din ele sunt inflorite, numai in zile insorite, dupa ce roua s-a ridicat complet. Iata cateva preparate terapeutice din flori de soc:

1. Infuzie din flori de soc
Se prepara dintr-o lingura de flori uscate la 250 ml apa clocotita. Se tine vasul acoperit 5 minute, se strecoara, se indulceste cu miere de albine si se consuma cate 3 cani cu infuzie pe zi, dupa mesele principale, in tratarea bronsitelor, reumatismului, gutei sau a scarlatinei.

2. Decoct din flori de soc
Este folosit pentru inhalatii sau spalaturi oculare. Intr-un litru de apa se fierb, 3 minute, 50 g flori. Se acopera vasul pentru 10 minute, se strecoara si se foloseste in cazuri de rinite, gripa sau spalaturi oculare.

3. Socata
Se culeg flori proaspete de soc, cate 10 inflorescente foarte bine dezvoltate si se pun intr-un ceaun mare sau un cazan in care se adauga 10 litri de apa. Se fierbe totul, lasand sa dea 1-2 clocote, apoi se adauga 1 kg de zahar. Se da deoparte, iar apa evaporata se completeaza, cu apa fiarta, pana la exact cantitatea de 10 litri. Se raceste si se adauga drojdie "cat o nuca". Se lasa timp de 24 de ore, apoi se trage in sticle in care se pun si cateva boabe de orez. Foarte bine capsate, sticlele se pastreaza la rece, intr-un loc intunecos. Bautura astfel obtinuta este slab alcoolizata.

O alta reteta: 6-12 inflorescente, care se pun intr-un borcan de sticla si peste care se toarna 4,5 litri de apa. Se mai adauga o lamaie taiata felii si 1 kg de miere de albine. Se lasa amestecul la macerat doua zile, apoi timp de inca doua zile se agita cu o lingura de lemn. Se filtreaza si se trage in sticle, care vor fi bine infundate. Se pastreaza la rece, in frigider sau in beci. Se consuma cate 3 pahare pe zi, inainte de masa.

Socata are o puternica actiune depurativa, ajuta la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism. Este indicata in combaterea constipatiei, contra infectiilor urinare sau renale si, in special adultilor, pentru stimularea suplimentara a digestiei, a proceselor de eliminare, fiind in acelasi timp si un foarte bun tonic general.

4. Pulbere din flori de soc
Se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica de cafea, a florilor uscate ale plantei. Depozitarea pulberii obtinute astfel se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.

5. Tinctura de flori de soc
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasa la macerat vreme de doua saptamani, in borcanul inchis ermetic, dupa care lichidul se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi, cate 50-100 de picaturi, diluate in putina apa.

6. Infuzia combinata
Se pun 3-4 lingurite de flori de soc maruntite la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se cca un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si spalaturi.

7. Ulei de flori de soc
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adauga jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de masline. Se inchide borcanul ermetic, se lasa florile sa macereze vreme de doua saptamani, dupa care lichidul se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticla inchisa la culoare. De regula, se foloseste ca solutie de masaj, pentru persoanele cu pielea uscata.

8. Cataplasma cu flori de soc
O mana de flori maruntite de soc se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 grade Celsius). Se aplica apoi direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Precautii in administrarea remediilor din soc
Sunt interzise consumul fructelor in stare cruda si folosirea produselor din fructe sau frunze de soc in perioada de sarcina sau de alaptare. Folosirea excesiva a produselor pe baza de soc poate conduce la pierderea potasiului din organism prin urina.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 8 remedii cu flori de soc