8 efecte ale consumului de cafea asupra organismului

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cafea

Cofeina, principalul element continut de cafea, este substanta activa cea mai consumata din lume. Ea provine din surse alimentare, cele mai importante fiind cafeaua si ceaiul, dar si din ciocolata, cacao, sucuri si bauturi energizante. "S-a dovedit ca un consum moderat de cafea nu influenteaza riscul de aparitie a aritmiilor cardiace, fiind chiar un factor protector, nu favorizeaza hipertensiunea arteriala la nefumatori, iar un consum de 3-5 cesti de cafea pe zi previne acumularea de calciu la nivelul arterelor. S-a demonstrat ca un consum regulat de cafea reduce riscul de aparitie al diabetului de tip II si amelioreaza toleranta la glucoza a pacientilor diabetici. De asemenea, cafeaua reduce riscul de aparitie a sindromului metabolic (care asociaza obezitatea, cresterea trigliceridelor, HDL colesterol scazut si hipertensiune arteriala), precum si al steatozei hepatice (impregnarea cu grasime a ficatului)’’, precizeaza dr. George Sireteanu pentru Gandul.

1. Sistemul digestiv. Numeroase persoane consuma cafea dupa masa, mai ales pentru proprietatile laxative ale acesteia, cofeina stimuland peristaltismul (motricitatea) intestinala, mai ales la nivelul colonului. Asupra colecistului („fierei”), efectul este contractil, cafeaua stimuland eliberarea de bila la nivelul duodenului.

2. Sistemul nervos. Un consum de cel putin trei cesti de cafea pe zi duce la scaderea cu 56% a riscului de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sanatoase, previne aparitia bolii Alzheimer, imbunatateste procesele cognitive si memoria si intarzie aparitia dementei. De asemenea, consumul de cafea ajuta la recuperarea mai rapida dupa o anestezie generala.

3. Activitatea fizica si performatele sportive sunt imbunatatite de catre consumul de cafea, aceasta crescand andurata la efort.

4. Consumul regulat de cafea are un rol anti-cancerigen in ceea ce priveste carcinomul hepato-celular (cancerul de ficat), cancerul de colon, scade riscul de aparitie al cancerului de prostata si al melanomului malign.

5. Efect anti-oxidant: cafeaua contine numeroase substante si acizi antioxidanti si polifenoli, acestia fiind prezenti in cantitate mai mare in cafeaua verde.

6. Cafeaua potejeaza dintii de aparitia paradontozei, avand un rol antibacterian impotriva bacteriilor ce produc cariile dentare.

7. Cafeaua favorizeaza absorbtia de calciu, scazand astfel riscul de aparitie a osteoporozei, mai ales la femeile la menopauza.

8. Consumul de cafea, contrar consumului de sucuri carbogazoase, reduce aparitia calculilor renali („pietre la rinichi”).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 8 efecte ale consumului de cafea asupra organismului