7 sfaturi pentru a a face fata cancerului

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer

Diagnosticul de cancer reprezinta o incercare importanta, indiferent daca este vorba despre un copil sau un adult. Pacientul este bine sa retina ca indiferent de prognostic sau de grijile pe care si le face, exista resurse si strategii pentru a putea face fata mai usor acestor incercari.

Iata cateva sugestii:

1. Educatia
E bine ca pacinetul sau parintele copilului bolnav sa afle tot ce poate despre boala - tipul de cancer, stadiul si riscurile implicate si optiunile de tratament si efectele lor secundare. Cu cat mai mult stie, cu atat este mai capabil sa se implice in luarea deciziilor. In afara de discutiile cu medicul, e bine sa caute informatii in carti sau pe Internet.

2. Activitatea
Desi pacientul se poate simti obosit si descurajat, este bine sa nu-I lase pe ceilalti - cum ar fi membrii familiei sau medicii - sa ia deciziile importante in locul sau. Este vital ca pacientul sa aiba un rol activ in tratamentul sau.

3. Mentinerea unui sistem puternic de suport
Un sistem de suport puternic si o atitudine pozitiva pot ajuta ca pacientul sa faca fata incercarilor aduse de boala. Desi prietenii si familia pot fi cei mai buni aliati, acestia pot avea uneori probleme in a face fata bolii persoanei dragi. Pentru pacient sunt disponibile grupuri de suport ale pacientilor cu acelasi diagnostic, iar acestea pot fi de mare ajutor.

Desi grupurile de suport nu sunt pentru toata lumea, ele pot fi o sursa buna de informatii practice pentru pacient si pentru familia sa. In acest fel se pot dezvolta legaturi profunde si durabile cu persoane care trec prin aceleasi probleme.

4. Mentinerea sperantei
Desi speranta se poate modifica pe masura ce pacientul trece prin diagnostic si tratament, este important sa aiba speranta. Spre exemplu, cand pacinetul aude pentru prima data diagnosticul, acesta poate spera ca a fost o greseala. Odata ce a acceptat diagnosticul poate spera intr-un rezultat pozitiv al tratamentului.

O cale de a mentine speranta este fixare unor scopuri. Telurile il ajuta pe pacinet sa se simta in control si ii pot oferi un simt al directiei. Nu trebuie alese scopuri imposibil de atins. Pacientul poate sa nu fie capabil sa lucreze 40 de ore pe saptamana, spre exemplu, dar poate fi capabil sa lucreze partial. De fapt, multi pacienti gasesc ca continuarea serviciului si implicarea in activitatile zilnice poate fi de folos.

5. Timp pentru sine
Alimentatia corecta si suficienta, relaxarea si odihna suficienta pot ajuta la combaterea stresului si a oboselii date de cancer. Pentru parintele al carui copil are cancer, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca este sa aiba grija si de propria persoana. Ca ingrijitor, va avea nevoie de putere si rezerve emotionale pentru a implini nevoile copilului.

6. Mentinerea unei atitudini active
Pacientul cu cancer nu trebuie sa nu mai faca lucrurile care ii faceau placere si pe care in mod normal le facea. In majoritatea timpului, daca se simte bine, pacientul e bine sa faca toate lucrurile pe care doreste sa le faca. Este important sa ramana implicat in cat mai multe activitati. Daca copilul are cancer, parintele il poate ajuta sa aiba o viata cat mai normala posibil.

7. Legatura cu ceva dincolo de om
O credinta puternica poate ajuta in a face fata cu succes stresului reprezentat de diagnosticul de cancer.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 7 sfaturi pentru a a face fata cancerului