7 examinari pe care le poti face singura

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru verificare limba dimineata

Daca singurele momente in care iti acorzi o atentie deosebita corpului este atunci cand te pensezi sau cand te demachiezi, atunci s-ar putea sa treci cu vederea unele informatii cruciale privind sanatatea ta. Corpul nostru este realizat astfel incat sa ne semnalizeze posibilele nereguli de sanatate inca de la inceput, tocmai pentru ca noi sa observam aceste semnale si sa ne indreptam spre ajutor de specialitate.

Iata cateva dintre examinarile pe care le poti face chiar tu acasa pentru propria sanatate.

1. Examinarea unghiilor
Linii negre la nivelul lojei unghiulare

Petele albe de pe unghie nu sunt singurele semnale de alarma privind sanatatate corpului tau. Petele de culoare galbena sau maro si liniile de culoare neagra sunt semne ale unor deteriorari celulare, posibil cauzate de un melanom, unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Dar odata depistata la timp, aceasta afectiune tratata corespunzator, este curabila intr-un procent de 95%.

Dungi albe pe unghie

Oricine are acele pete de culoare alba pe unghii, ca atunci cand iti prinzi din greseala degetul in usa, insa daca remarci dungi orizontale decolorate pe suprafata unghiei si in ultimul timp te-ai simtim tot mai obosita, atunci poate fi vorba de o afectiune a rinichilor. Aceste dungi decolorate sunt semnalul ca rinichii nu reusesc sa filtreze proteinele din urina. In modul acesta corpul tau pierde proteine intr-un timp alert si poate duce la insuficienta renala. Prezinta-te la medic pentru un test de urina.  

Analize medicale. 10 lucruri pe care medicul nu ti le va spune despre analizele de sange

2. Examinarea axilei
Piele tare, innegrita

Daca nu ai exagerat cu aplicarea autobronzatului, atunci aceste 2 simptome pot fi semn de un probabil diabet.
Excesul de insulina in sange duce la o multiplicare anormala a celulelor pielii, rezultand o acumulare de tesut in exces si melanina. Acest lucru provoaca o ingrosare a pielii si ii da o culoare intunecata. Cel mai adesea este frecvent observata in zona axilelor, a gatului si in zona inghinala. Doar un test de sange este suficient pentru depistarea afectiunii.

3. Examinarea ploapelor, a coatelor si a genunchilor
Mici acumulari sub piele de culoare alba si uleioase.

In acest caz poate fi vorba de mici acumulari de colesterol. La momentul aparitiei acestor depozite de grasimi la nivelul pielii, nivelul de colesterol din organism va fi ajuns deja la un procesnt ridicat ceea ce il face un factor de risc pentru o posibila afectiune de inima. Este recomandat sa mergi la medic pentru un control al colesterolului si incearca sa respecti cu strictete medicamentele prescripse si in special, sa adopti un regim alimentar sanatos, pentru ca in final nivelul colesterolului sa fie echilibrat.

4. Examinarea la nivelul capului 
Par rar

Caderea parului in exces este un simptom frevent in cazul unei dereglari ale tiroidei. Aceasta dereglare duce la un dezechilibru hormonal feminini si masculini. Iar rezultatul este un par fragil ce cade tot mai mult.

Coji

Matreata in exces poate fi cauzata de stresul excesiv care forteaza organismul sa mareasca producta de hormon cortizol. Un aport ridicat de cortizol duce la deteriorarea sistemului imunitar, ceea ce te face vulnerabila la raceli si incetineste metabolismul, si cortizolul usuca pielea capului. In farmacii poti gasi sampoane care te pot scapa de cojitele neplacue, dar daca iti doresti sa inlaturi definitiv aceasta problema, este recomandat sa te odihnesti mai mult si sa te relaxezi, sa reduci din rutina stresanta si plina.

5. Examinarea abdomenului 
Par negru si gros in forma de diamant

Parul corporal dens ce se extinde in zona abdomenului poate fi semnului sindromului polichistic ovarian. Cauzat de productia excesiva de androgeni, aceasta afectiune duce la o menstruatie dereglata, luarea in greutate, aparitia acneei si cresterea parului in zona abdomenului, fetei, pieptului si spatelui. Sindromul polichistic ovarian poate fi un risc de factor pentru probleme serioase precum infertilitatea si afectiunile cardiovasculare. Pilulele contraceptive sunt cele mai frecvente prescriptii pentru echilibrarea hormonala, dar este necesara prezentarea la medic pentru o consultatie.

6. Examinarea limbii 
Daca la examinarea limbii observi o suprafata de culoare alba sau galbena cauza poate fi refluxul gastro-intestinal. Valva de la nivelul esofagului are scopul de a impiedica regurgitarea mancarii, iar refluxul de acid gastro-intestinal survine atunci cand acea valva se deschide din greseala iar substantele din stomac sunt regurgitate. Acest reflux este si cauza unei respiratii urat mirositoare. Eliminarea alimentelor picante si acide din alimentatie este suficient pentru a  impiedica refluxurile gastrointestinale. Daca insa in urma unor astfel de modificari, nu observi schimbari, atunci poti merge la medic pentru un consult, care iti va prescrie medicamente pentru reducerea productiei de acid gastro-intestinal.

7. Examinarea ochilor
Cearcane

In cazul in care nu ai un program stresant si nu obisnuiesti sa pierzi noptile in cluburi, cearcanele pot fi semnul unei alergii. Contactul organismului cu un alergen duce al eliberarea de histamina, substanta care duce la inflamarea vaselor de sange si in final apar petele de culoare sub ochi, pentru ca in aceasta zona pielea este cea mai subtire.
Un test alergic este suficient pentru a descoperi la ce esti alergica.

Un nodul galben pe suprafata globului ocular

In cazul aparitiei unor proeminente galbui in zona globului ocular este vorba despre o afectiune numita Pinguecula.
Este cauzata de o denaturare a structurilor colagenice din cauza soarelui, vantului sau a prafului. Este recomandat utilizarea de ochelari in exteriorul casei si administrarea de picaturi pentru a impiedica cresterea nodului.  

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 7 examinari pe care le poti face singura