Imagini pentru 7 COMPORTAMENTE ale parintilor care submineaza SUCCESUL copiilor

Nu e parinte care sa nu-si doreasca succesul pentru copilul lui. Cu toate acestea, parintii comit anumite greseli care duc la scaderea increderii de sine a copilului si, implicit, la ratarea succesului.

Iata 7 comportamente ale parintilor care submineaza succesul copiilor lor.

Ii descurajeaza sa faca lucruri noi

De frica unui eventual esec, parintii isi tin copiii pe loc si nu-i incurajeaza sa incerce lucruri noi. Astfel, copiii nu au sansa sa invete noi abilitati care le vor fi de folos in viitor pentru a avea succes.

Ii cocolosesc

Atunci cand parintii fac orice sarcina pe care copilul este in stare sa o faca il priveaza de succes. Cocolosirea copiilor este egala cu impiedicarea acestora sa aiba succes mai tarziu, in viata. Acestia cresc cu ideea ca nu sunt buni de nimic, din moment ce mama si tata fac totul in locul lor.

Ii lauda excesiv

Lauda are si partile ei bune, insa se poate transforma intr-o arma daca este folosita excesiv. Sa lauzi un copil de 8 ani ca se imbraca singur nu este ceva care sa-i stimuleze increderea de sine. La aceasta varsta este absolut normal sa se imbrace singur.

Descurajeaza prieteniile

Copiii ar trebui invatati de mici sa-si costruiasca retele de prieteni si cunostinte. Acestea vor contribui la succesul viitorului adult.

Sunt prea autoritari

Un parinte prea strict distruge imaginea de sine a unui copil. Copilul ar trebui sa stie ca poate gresi, ca poate incerca de mai multe ori pana reuseste.

Ii descurajeaza sa-si arate emotiile

Emotiile, pozitive sau negative, trebuie exprimate. Iar copiii nu fac exceptie de la regula. Copiii ar trebui sa invete sa vorbeasca sincer despre frustrarile lor, despre temeri si griji si nu sa le mascheze.

Nu ii lasa sa se loveasca de pragul de sus

Copiii nu pot fi tinuti intr-un glob de cristal. Au nevoie de experiente de viata, chiar daca asta inseamna suferinta. Pragul de sus il poate invata pe copil mai multe lucruri decat orice predica sau sfat dat de parinte.

Sursa:   sfatulparintilor.ro