6 trucuri ca dieta raw sa functioneze

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cei care doresc sa experimenteze dieta raw pe termen lung, ar trebui sa plece la drum bine informati ca sa-si creasca sansele de reusita. Altfel, pot aparea multe piedici care vor boicota orice efort. Prima capcana in care cad multi neinitiati este inceperea unui regim 100% raw.

O persoana ar trebui sa devina consumator de hrana vie treptat, iar tranzitia catre dieta raw ar trebui sa se faca pe parcursul unei perioade mai intinse de timp si nu dint-o data. Imagineaza-ti ca trecerea de la un regim de viata sanatos, dar totusi normal, la un regim raw, in care sunt consumate doar alimente crude, poate impacta destul de serios chiar si un om sanatos. Si, in plus, o schimbare atat de brusca nu-i da organismului ragazul sa se obisnuiasca cu noul meniu, ceea ce face si mai dificil procesul de tranzitie la alimentatia raw.

Dieta raw trebuie inceputa treptat ca sa aiba sanse mai mari de reusita. Adeptii dietei raw spun ca alimentele crude trebuie incluse treptat in dieta obisnuita, consumandu-se mai multe fructe, legume, seminte si nuci, lastari, cereale si eliminandu-se alimentele gatite incetul cu incetul (produsele din carne, lactatele sunt excluse din start). Spre exemplu, poti si sa-ti fixezi o zi pe saptamana in care sa mananci 100% raw. Pe masura ce tranzitia la raw va incepe, alimentele bune vor “impinge” la exterior toxinele, chimicalele si pesticidele din corp, lasand loc unui “mediu” mai curat care va accepta mai bine alimentatia raw. Nu este nici macar necesar sa urmezi o dieta 100% raw, sunt putini aceia care pot. Cei mai multi raw-foodisti mananca 80% raw.

Reguli de alimentatie de care ar trebui sa tii cont atunci cand incepi o dieta raw

1. Intelege ce inseamna o dieta raw
O dieta raw inseamna o schimbare radicala, chiar daca tranzitia se face treptat si de aceea trebuie sa constientizezi ce presupune acest stil de viata, pana la urma. De aceea, este important sa te documentezi foarte mult: pe internet gasesti o multime de website-uri cu informatii mai mult decat suficiente, cumpara-ti carti, citeste marturiile unor oameni care au facut acest pas. Cu cat vei intelege mai bine ce presupune dieta raw, cu atat vei putea sa faci fata mai usor provocarilor.

2. Pregateste-te mental
Pentru ca organismul trece printr-o schimbare atat de mare, un lucru e sigur: nu-i va fi usor. La inceputul unei diete raw multi oameni trec printr-o perioada de detoxifiere a organismului, o faza caracterizata de stari mai putin placute: oboseala, dureri de cap, iritabilitate si, cel mai rau, pofta dupa mancaruri nesanatoase. Pregateste-te mental si emotional pentru aceste simptome ca sa nu te lasi descurajata atunci cand vor aparea.

3. Cumpara-ti toate ustensilele de care ai nevoie
Dieta raw inseamna sa gatesti mult acasa, iar pentru acest lucru ai nevoie de cateva aparate esentiale in bucatarie: un procesor de mancare, un storcator pentru fructe, un deshidrator, o rasnita pentru semintele uscate. Investitia nu este una mica, asa ca fa-o treptat. Aceste aparate electrocasnice iti vor usura mult munca in bucatarie.

4. Mananca cat mai variat
Cu cat vei consuma mai multe fructe, legume, cereale, leguminoase boabe, lastari, uleiuri raw, seminte si nuci vei furniza organismului nutrientii de care are nevoie, dar iti vei mentine si dieta tot timpul interesanta si apetisanta. Incearca sa consumi produse organice sau, pentru ca a venit vara, sa mergi cat mai des la piata. Include alimentele raw si in preparatele gatite de tine, incercand sa experimentezi cat mai mult.

5. Ai grija sa ai tot timpul bucataria aprovizionata
Sa nu-ti lipseasca din casa alimentele raw: fructe, legume,vegetale, cereale, lastari, fructe uscate, leguminoase boabe, seminte, nuci etc; sunt foarte folositoare atunci cand ti se face pofta de ceva. In plus, limiteaza riscul de a manca ceva nepermis.

6. Nu te focusa doar pe mancare
Se poate sa ai cea mai corecta dieta raw, insa daca muncesti prea mult, petreci mult timp in fata televizorului sau a computerului ori nu face prea multa miscare, s-ar putea sa nu te simti prea bine, sa ai probleme cu somnul, cu digestia. Dieta raw inseamna si schimbarea stilului de viata, pentru a-ti ajuta corpul sa faca fata noii alimentatii asa cum se cuvine.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 trucuri ca dieta raw sa functioneze