6 mituri despre osteoporoza pe care le credeai si tu

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru osteoporoza

Osteoporoza este o parte naturala a procesului de îmbatranire.
/ Desi osteoporoza si fracturile ce rezulta din pricina ei apar cu precadere pe masura ce înaintam în varsta, acestea nu sunt inevitabile. „Exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a preveni fracturile", declara Sellmeyer, membru al conducerii Johns Hopkins Metabolic Bone Center din Baltimore, Maryland.

Numai femeile pot face osteoporoza. / Da si nu. Desi este cu siguranta adevarat ca mai multe femei decat barbati fac osteoporoza, barbatii înca pot fi afectati. De fapt, 20 la suta dintre barbatii albi, trecuti de 50 de ani, sufera de-a lungul vietii de fracturi corelate cu osteoporoza. În acelasi timp, barbatii si femeile de rasa afro-americana au un risc mai scazut de osteoporoza, iar cei care au osteoporoza au o rata similara de fracturi. si, potrivit lui Sellmeyer, barbatii mai tineri sunt mai predispusi fracturilor decat femeile.

Nu sunt motive de îngrijorare decat la batranete. / Aproximativ 90 la suta din masa osoasa se dobandeste pana la 18 ani la fete si pana la 20, la baieti, conform NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center USA. „La aceasta varsta nu se gandeste nimeni la riscul de fracturi din postmenopauza", precizeaza Sellmeyer. „Însa nu este niciodata prea devreme pentru a începe constructia densitatii osoase pentru restul vietii." Faptul ca va ganditi la sanatatea oaselor atunci cand sunteti tineri poate preveni problemele mai tarziu în viata.

Oasele nu se fractureaza doar în timpul caderilor. / Majoritatea persoanelor îsi fractureaza oasele în timpul unei caderi, dar uneori, oasele slabite se fractureaza pur si simplu. „Exista persoane care au fracturi spontane", spune Sellmeyer. „Cineva doar s-a aplecat peste platforma unui camion, iar presiunea a fost suficienta cat sa-i cauzeze o fractura." Daca aveti osteoporoza, puteti suferi o fractura de stres la picior doar de la mers. „Chiar si în cazul fracturilor de sold", spune Sellmeyer, „unele persoane vor zice: «Am auzit-o si am simtit-o, dar nu am cazut.»"


Putem simti ca oasele sunt slabite. / Din pacate, nu puteti vedea sau simti osteoporoza. S-ar putea sa nu stiti ca suferiti de aceasta afectiune pana cand apare o fractura. Nu veti simti ca oasele devin mai slabite pe masura ce pierdeti densitate osoasa si nici nu veti suferi anumite consecinte în stilul de viata. „Este o boala tacuta", declara Sellmeyer. „Nu exista nicio cale de a o depista în afara testului de densitate osoasa."

Oasele poroase nu pot deveni mai puternice. Osteoporoza nu se trateaza. / Potrivit lui Sellmeyer, o persoana cu osteoporoza nu va reveni niciodata „la normal" în ceea ce priveste densitatea osoasa. De fapt, diagnosticul osteoporozei poate însemna ca v-ati confruntat cu o densitate osoasa redusa de-a lungul întregii vieti. În acest caz, spune Sellmeyer, „încercarea de a atinge o densitate osoasa mai mare decat a fost toata viata este imposibila." Totusi, este posibila reconstructia osului. Tratamentele pentru osteoporoza pot creste densitatea osoasa cu cateva procente pe an, de-a lungul a trei-patru ani.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 mituri despre osteoporoza pe care le credeai si tu