6 lucruri pe care oricine trebuie sa le stie despre ficat

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ficat

Ficatul este cel mai mare organ al nostru - tehnic si cea mai mare glanda-. Alcoolul nu este singurul care pune in pericol acest organ asa ca, daca obisnuiti sa va spuneti ca atata timp cat veti respecta doza de alcool recomandata pe zi, totul va fi bine, este bine sa va reconsiderati pozitia.

Cei mai multi dintre noi, atunci cand aud de probleme hepatice, se gandesc instantaneu la ciroza care poate cauza insuficienta hepatica. Ciroza este o afectiune a ficatului care blocheaza circulatia sangelui si este asociata cu consumul excesiv de alcool.

Dar alcoolul nu este singurul vinovat al bolilor hepatice. Din pacate, afectiunile ficatului nu disting intre clase sociale, sex, varsta etc. Cu totii, in egala masura, trebuie sa avem grija de sanatatea ficatului nostru. Mai jos, vom trece in revista cateva sfaturi pe care sa le aveti in vedere pentru a asigura sanatatea ficatului dumneavoastra.

Ce nu stiai despre ficatul tau
1. Nu toate bolile de ficat sunt asociate cu alcoolul. Ciroza nu este singura boala de care sa va temeti. O alta afectiune cronica este si boala ficatului gras non-alcoolic care apare atunci cand in ficat se acumuleaza o cantitate mare de grasime. Obezitatea este cea care face ca numarul celor care sufera de pre-diabet sau diabet sau alte boli care conduc la acumularea de grasimi in ficat.

Grasimea in exces in ficat creste riscul imbolnavirii de cancer la ficat. Pentru a preveni, se recomanda sa faceti sport si sa urmati o dieta alimentara sanatoasa. De asemenea, trebuie sa incepeti sa pierdeti in greutate.
Mai mult, ciroza poate avea si alte cauze care nu au nicio legatura cu alcoolul, cum ar fi hepatita, colangita biliara primara, o boala autoimuna care ataca celulele ce formeaza canalele biliare. Aceasta duce la inflamatie, cicatrici si, in final, ciroza.

2. Nu puteti supravietui fara ficat. Ficatul are un rol crucial pentru organismul uman. Acesta ajuta la digestie, elimina bacteriile, virusii, produce proteine si gestioneaza stocul de zahar si grasimi. Absolut tot ceea ce bem si mancam este procesat de catre ficat. Date fiind functiile ficatului, orice afectiune a acestuia poate fi extrem de periculoasa pentru intregul organism.

3. Ficatul se regenereaza. Ficatul este singurul organ care se poate regenera. Tocmai de aceea, transplantul de organ se poate face numai prin folosirea unei parti din ficatul donatorului. Totusi, daca regenerarea si recuperarea ficatului sunt anevoioase, este foarte probabil sa se transforme intr-o ciroza asa ca este bine sa nu profitam prea mult de puterea ficatului de regenerare.

4. Ziua ta de nastere prezice riscul in fata Hepatitei C. Hepatita C este un virus care se transmite prin sange, asa ca cei care obisnuiesc sa-si injecteze droguri sau au preferinte sexuale aparte, sunt mai predispusi in a dezvolta afectiuni ale ficatului. Studiile arata ca cei care sunt predispusi la un asemenea comportament sunt cei nascuti in perioada 1945 - 1965. Asadar, celor care au ziua de nastere in aceasta perioada li se recomanda sa-si faca teste periodice de verificare a hepatitei C. Infectia poate aparea in urma contactului cu sange contaminat, indiferent pe ce cale.

5. Este posibil sa nu sesizati niciun simptom al bolii hepatice. La inceput, pot fi prezente simptomele ca oboseala, ochii uscati, mancarime. Abia mai tarziu se instaleaza simptomele cirozei cum ar fi greturile, scaderea in greutate, umflarea anumitor parti ale corpului, starea de confuzie si icterul- ingalbenirea ochilor si pielii. Intrucat boala de ficat poate fi asimptomatica, este recomandat sa va faceti periodic teste de verificare.

6. Ficatul detoxifica organismul. Dupa cum mentionam si mai sus, ficatul proceseaza tot ceea ce mancam si bem si filtreaza orice urma de „otrava", adica toxinele, din corp. Nu va ganditi numai la alcool, ci la orice inseamna substanta toxica in organism, chiar si la substantele toxice regasite in medicamente.

Asadar, inainte de a va gandi sa incepeti orice cura de detoxifiere, mai bine v-ati gandi la ceea ce aveti de facut pentru a va mentine ficatul sanatos. Un stil de viata sanatos ce consta in sport regulat si alimentatie echilibrata, o greutate normala a corpului, toate acestea asigura sanatatea ficatului dumneavoastra.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 lucruri pe care oricine trebuie sa le stie despre ficat