6 efecte secundare ale unor obiceiuri sanatoase

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru spalat pe maini

Îţi iei porţia de vitamine, faci sport, bei multă apă şi consumi fibre, te speli riguros pe mâini. Cu toate acestea, nu te simţi 100% în formă? Se pare că unele obiceiuri pe care le considerăm sănătoase au efectele lor secundare.

Spălatul pe mâini cu geluri antibacteriene îţi afectează pielea. E recomandat să te speli cât mai des pe mâini, mai ales acum, în sezonul virozelor respiratorii.  Însă folosirea în exces a gelurilor antibacteriene distruge sebumul şi bacteria naturală de apărare a pielii, se creează microleziuni care devin o poartă de intrare a agenţilor patogeni. 

Fibrele te balonează. Cerealele, pastele, pâinea, chiar dacă sunt integrale, conţin fibre care nu sunt digerate şi absorbite bine în intestinul subţire, aflăm de pe womansday.com. Aşa apare balonarea şi gazele. Nutriţioniştii recomandă să introduci fibrele în alimentaţie treptat, dacă nu eşti obişnuit cu ele.

Vinul roşu şi cafeaua îţi pătează dinţii. Ambele conţini antioxidanţi şi, consumate cu măsură, îţi fac bine. Dezavantajul este că pătează dinţii, chiar şi după o singură înghiţitură. Ideal este să te speli pe dinţi după ce ai băut aceste lichide, să mesteci o gumă sau să ronţăi un măr.

Alergatul afectează unghiile de la picioare. Presiunea pe care o pui pe picioare atunci când alergi foarte mult, când faci drumeţii pe munte, când urci sau cobori scări, duce la acumularea de sânge sub unghii. Acestea se vor înnegri şi te vor durea. Ai grijă să foloseşti încălţăminte adecvată şi să nu exagerezi cu efortul.

Pielea ţi se îngălbeneşte de la prea mult betacaroten. Să mănânci morcovi, dovleac, portocale, ardei gras şi alte fructe şi legume bogate în betacaroten e extrem de sănătos pentru pielea ta. Betacarotenul reduce efectele negative ale razelor soarelui, previne îmbătrânirea prematură a pielii, având un puternic efect antioxidant. Totuşi, un consum prea mare îi dă pielii o tentă galben-portocalie. Acest efect secundar e doar unul estetic, nu e periculos pentru sănătate. Pentru a reveni la nuanţa iniţială a pielii, fă o pauză de vegetale care conţin betacaroten şi, pe viitor, limitează-te la un fruct sau o legumă din acest gen, pe zi.
Prea multă apă îţi face rău. Pe toate canalele media ţi se aduce aminte să bei minimum doi litri de apă pe zi. Se vorbeşte despre un minim, nimeni nu spune ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. Îţi spunem noi – se diluează cantitatea de sodiu din sânge, ceea ce duce la greaţă, crampe musculare, ameţeală. Cantitatea optimă de lichide variază de la individ la individ, în funcţie de vârstă, activitatea fizică desfăşurată, climat etc.

sursa: stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 efecte secundare ale unor obiceiuri sanatoase