6 boli cauzate de lipsa somnului

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 6 boli cauzate de lipsa somnului

Un om obisnuit poate rezista fara aer 3 minute, fara apa 3 zile si fara hrana 3 saptamani. Cat de mult poate rezista, insa, corpul uman, fara somn?
Un chinez de 26 de ani a murit dupa ce a ramas treaz timp de 11 zile, in incercarea de a vedea toate meciurile din cadrul unui Campionat European. In experimentele de laborator, rozatoarele cobai au murit dupa doua saptamani de nesomn.
Lipsa somnului atrage dupa sine o serie de boli grave, de la diabet si probleme cardiovasculare, pana la cancer.
Iata 6 boli cauzate de lipsa somnului.

Alzheimer
Potrivit unui studiu realizat in 2013, la Universitatea Johns Hopkins, lipsa somnului nu doar ca duce la aparitia Alzheimerului, insa are un impact important asupra agravarii bolii. Privarea de somn scade abilitatea creierului de a se debarasa de toxine ceea ce grabeste aparitia dementei.

Obezitate si diabet
La Universitatea din Chicago s-au efectuat studii care au scos la iveala faptul ca somnul de proasta calitate poate cauza obezitate si, in cele din urma, diabet.

Boli cardiovasculare
Un studiu prezentat la intalnirea anuala a membrilor Societatii Europene de Cardiologie (EuroHeartCare) a concluzionat ca tulburarile de somn pot creste de 2,6 ori riscul de a face infarct miocardic si de 1,5 pana la de 4 ori riscul unui atac cerebral.

Sinucidere
Persoanele care se confrunta cu depresia pot ajunge la sinucidere in cazul in care au probleme cu somnul. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Stanford University, dupa ce 20 dintre cei 420 de participanti la un studiu legat de depresie s-au sinucis dupa ce au experimentat tulburari de somn.

Colite ulcerative
Colitele ulcerative sunt inflamatii ale intestinelor si se manifesta prin aparitia unor ulceratii la nivelul invelisului tractului digestiv. Specialistii spun ca ele pot aparea din cauza privarii de somn (dar si a somnului in exces). Boala Crohn este si ea cauzata de lipsa somnului si a exesului in cazul somnului.

Cancer de prostata
Un studiu publicat in 2013 a scos la iveala faptul ca pacientii care au avut probleme cu cancerul de prostata au raportat si tulburari de somn. Cercetatorii spun ca melatonina, hormonul care regleaza somnul, suprima inmultirea celulelor tumorale.

Sursa:   sfatulparintilor.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 boli cauzate de lipsa somnului