5 simptome serioase la copii pe care n-ar trebui sa le ignori

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru simptome copil

Dureri de burtica? O iritatie sacaitoare? Ii curge nasul? Iata numai cateva dintre simptomele pe care cei mici le pot avea destul de des si care te pot speria putin, insa pentru care nu e neaparat nevoie sa mergi de urgenta la spital. Insa atunci cand  copilul pare mult mai slabit decat este el de obicei cand este bolnav, atunci trebuie mers la medic. Specialistii recomanda ca atunci cand instinctul iti spune ca trebuie sa mergi la spital, sa faci asta, chiar daca, la final, se dovedeste ca a fost doar o alarma falsa.

Iata 5 situatii in care trebuie sa mergi de urgenta la spital cu copilul tau.

1. Temperatura mare
Atunci cand copilul este rosu la fata sau cu temperatura, primul instinct este sa mergi la medic de urgent. Insa nu intotdeauna este nevoie de asta. Cel mai important nu sunt gradele din termometru, ci simptomele pe care le are copilul. Febra este, de fapt, raspunsul organismului impotriva unei infectii. Daca copilul face febra, inseamna ca sistemul lui imunitar functioneaza. Febra, prin definitie, inseamna ca temperatura sa depaseasca 38 grade (rectal), 39 grade (la subrat). In cazul in care copilul este mai mare de 6 luni, sunt recomandate acetaminofenul sau ibuprofenul pentru a reduce febra. NU uitati insa sa fiti atenti la dozare, chiar daca aceste medicamente v-au fost date prin prescriptie medicala. De asemenea, tineti cont de faptul ca medicamentele antitermice NU lupta cu infectia care a generat temperatura.
Un studiu publicat in revista Pediatrics releva faptul ca unu din patru parinti dau copiilor antitermice, imediat ce temperatura depaseste 37 de grade Celsius. Pediatrii insa nu recomanda ca aceste medicamente sa fie date copiilor decat dupa ce se depasesc 38 de grade (rectal). Daca, totusi, la aceasta temperatura copilul arata bine, mananca si doarme bine, iar temperatura nu trece de 38 grade, nu este nevoie sa mergeti la urgente. Puteti astepta pana a doua zi pentru a merge la medicul de familie. Daca, in schimb, temperatura creste mai mult sau febra persista mai mult de 3-4 zile, este nevoie sa mergeti de urgenta. In situatia in care copilul este mai mic de doi ani, trebuie mers la doctor in urmatoarele 48 de ore de la declansarea febrei.

2. Dureri de cap
O durere de cap obisnuita trece fie cu analgezice, fie prin odihna. Insa cum iti dai seama daca durerea de cap a copilului tau este una obisnuita sau este ceva serios?
Daca durerea de cap persista, este intensa, iar copilul nu mananca, nu se joaca, nu se uita la programele sale favorite la TV, este cazul sa mergi la medic. De multe ori, durerile de cap pot fi provocate de stresarea muschilor scalpului, insa daca cel mic prezinta si semne neurologice (confuzie, privire incetosata, dificultati la mers), trebuie sa fie evaluat de un specialist la camera de garda.  In cazul in care durerea de cap este insotita de febra, voma, intepenirea gatului, poate fi un semn de infectie grava precum meningita, ceea ce este o urgenta medicala.
Un alt motiv de ingrijorare care ar trebui sa fie durerile de cap frecvente.

3. Iritatie a pielii
Daca iritatia este doar pe maini sau pe picioare, este – de obicei – inofensiva. Insa daca iritatia acopera tot corpul, este nevoie de un control de specialitate. De asemenea, daca atunci cand apesi pe zona iritata, aceasta se albeste si apoi revine dupa ce ai luat degetul, nu este un motiv de ingrijorare. Insa daca atunci cand apesi zona iritata nu isi schimba culoarea, este caz de mers de urgenta la medic. Acest lucru poate indica o meningita sau septicemie, mai ales daca cel mic are febra.
Un alt tip de iritatie care necesita transportarea copilului de urgenta la spital este insotita de umflarea buzelor sau a fetei. Acesta poate fi un semn de soc anafilactic si poate fi insotit si de probleme de respiratie. Fiind o reactie alergica ce pune viata copilului in pericol, suna la urgente imediat!

4. Tulburari stomacale
O intoxicatie alimentara sau o gastroenterita trebuie supravegheate atent. Daca numarul scaunelor sau al episoadelor de voma nu este foarte mare, deshidratarea poate fi tratata acasa, cu solutii electrolite recomandate de medicul de familie. Insa daca starea copilului se inrautateste, trebuie mers de urgenta la spital, mai ales daca se ajunge la opt scaune pe zi sau opt episoade de voma.

5. Gat intepenit
Unul din semnele care indica meningita este gatul intepenit. Insa parintii n-ar trebui sa se sperie daca acest simptom nu mai este insotit si de altele. Cel mai probabil este vorba de o durere a muschilor. Daca insa sunt prezente febra, starea de voma, dureri de cap, sensibilitate la lumina, poate fi vorba despre meningita si trebuie mers de urgenta la spital.
In cazul in care copilul a suferit o trauma care a dus la incapacitatea de a-si misca gatul stanga-dreapta, trebuie mers, de asemenea, la camera de garda.
Indiferent de simptomele pe care le prezinta copilul, atunci cand simti ca trebuie, suna medicul de familie sau medicul pediatru. Nu ezita sa mergi cu copilul la camera de garda, daca instinctul iti spune sa faci asta. Nimeni nu iti va lua in nume de rau ingrijorarea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 simptome serioase la copii pe care n-ar trebui sa le ignori