5 raspunsuri pentru cei care vor sa devina vegetarieni

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

E posibil sa te numeri printre cei care in sfarsit  s-au hotarat sa devina vegetarieni. Sau poate ca doar te gandesti mai serios la aceasta varianta. Beneficiile le stii prea bine – vei fi mai sanatoasa, vei arata mai bine si (ca tot incep in curand pregatirile de vara) vei scapa de celulita. Dar odata cu beneficiile vin si fricile vegetarienilor in devenire, intrebarile firesti: cum suplinesc lipsa proteinelor, de unde imi iau doza de calciu? Iar lista poate continua… Iata un top al intrebarilor puse de persoane care se gandesc serios sa devina vegetariene.


Mi se va face foame mai des? Nu. Legumele contin cele mai mari cantitati de fibre. Iar prin noul regim alimentar vei consuma cantitati mai mari din acestea decat de obicei. Asa ca vei avea o senzatie de satietate timp indelungat. In plus, nucile si alunele, recomandate in regimul vegetarian, mentin senzatia de plin. Ai grija doar sa nu le consumi in cantitati prea mari deoarece au multe calorii.
De unde imi iau necesarul de proteine? Aceasta este una dintre fricile vegetarienilor in devenire care dau mari batai de cap. Din fericire, teama ca nu ai putea sa ii asiguri organismului doza de proteine necesara este total falsa. Adevarul este ca nimeni nu sufera de deficienta de proteine (asa cum este, de exemplu, cea de fier sau de calciu). In schimb, multi oameni mor din cauza execesului de proteine – cancer, infarct, boli cardiovasculare. De fapt, corpul nostru isi asigura doza de proteine din 20 de aminoacizi, substante care se gasesc din abundenta in legume cu frunze verzi. Proteinele pot fi gasite si in fasole, cereale, iar daca vrei sa urmezi varianta lacto-vegetariana, in iaurt si oua.
Daca renunt la lactate, ce alte surse de calciu exista? Raspunsul este chiar mai simplu decat in cazul proteinelor. S-a demonstrat ca laptele din proteine animale duce in anumite cazuri la osteoporoza. Asadar, alege broccoli, varza kale, varza de bruxelles, tofu, migdale, seminte de susan sau alge (poti invata sa faci sushi vegetal  iti garantam ca e delicios). In plus, proteinele de origine animala duc la pierderea calciului din corp. Asa ca odata eliminate, organismul tau va asimila mai usor calciul. O alta veste buna este ca, daca mananci fructe si legume, esti mai putin predispusa la fracturi sau luxatii. Unul dintre motive este ca vegetalele contin cantitati mari de vitamina C, care stimuleaza productia de colagen, esentiala in structura oaselor.
Cum suplinesc lipsa acizilor grasi omega-3? Chiar daca vei renunta la peste si, evident, la uleiul din peste, odata ce devii vegetariana acizii grasi nu dispar din alimentaia ta. E suficient sa mananci nuci, seminte de in, de dovleac ori ulei de rapita. Adauga seminte in cerealele de la micul dejun sau in salata de la pranz si ii vei furniza rapid organizmului doza de acizi grasi omega 3 de care are nevoie.
In ce alimente gasesc fierul pe care inainte il luam din carnea rosie? Aceasta grija nu este deloc fondata. Studiile au demonstrat ca vegetarienii au in organism niveluri mai mare de fier decat cei care consuma carne. Vitamina C, de exemplu, creste absorbia fierului in corp. Ce alimente contin fier? Legumele verzi – poti alege orice din categoria celor cu frunze verzi – si fasolea – orice preferi din familia acesteia.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 raspunsuri pentru cei care vor sa devina vegetarieni