5 plante aromatice pe care le poti creste in casa

Posted by Alin Marinescu on Saturday, February 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru patrunjel

Ierburile aromatice pe care le folosim la mancare, pot fi mai mult de atat. Plantate in ghiveci si lasate in bucatarie pot fi plante decorative care parfumeaza si improspateaza aerul. Unele dintre ele sunt foarte usor de plantat si de intretinut, asa incat iti trebuie doar putin timp pentru a le planta. Bucuria de a pune in mancare verdeturi foarte proaspete va fi de neegalat.

Patrunjelul
Majoritatea retetelor cer patrunjel proaspat si pe buna dreptate. Nu doar ca da un aer de prospetime, dar are si o multime de vitamine si minerale care ne mentin in forma. Patrunjelul mai are avantajul de a fi extrem de usor de crescut, dar trebuie sa ai rabdare. Semintele germineaza in cateva saptamani si trebuie lasate o noapte in apa inainte de a fi plantate. Ghiveciul trebuie pus la soare, dar fiind o planta foarte rezistenta va creste bine si in frig.
 
Menta
Menta este una dintre ierburile care iti va parfuma bucataria. Trebuie sa pui semintele singure in ghiveci pentru ca menta se intinde foarte repede si va acapara tot spatiul. Unele soiuri tind sa creasca destul de inalte, asa incat trebuie sa ii gasesti un loc bun unde sa stea. Este bine sa stea la soare pentru ca se va dezvolta mai bine.

Oregano
Oregano iubeste soarele si nu trebuie ingrijita foarte mult. Apa nu ii face foarte bine, asa ca poti uita sa o uzi ca ea va creste fara probleme. Trebuie sa ai grija sa pui semintele intr-un ghiveci mare pentru ca se dezvolta intens. Cand incep sa-i dea frunzele, ai grija sa rupi cate una in fiecare zi pentru ca in felul acesta se va indesi mai repede.

Busuioc
Busuiocul este o planta putin temperamentala. Creste foarte bine din seminte, dar trebuie sa fii foarte atenta la temperatura pentru ca daca scade sub 10 grade Celsius se va ofili. Fiecare fir de busuioc are nevoie de spatiu, asa ca ai grija ce fel de ghiveci folosesti. De asemenea, ai grija sa nu uzi frunzele atunci cand ii pui apa pentru ca nu va fi foarte fericit. Trebuie sa astepti ca pamantul sa fie perfect uscat inainte de a uda planta.

Rozmarin
Rozmarinul este de fapt un arbust, care, daca este ingrijit bine, poate ajunge si la 1,5 m. Ii trebuie soare si, din cand in cand, are nevoie sa fie tuns. Solul trebuie sa fie bine drenat si afanat, iar la baza ghiveciului are nevoie de nisip sau pietris. Alege un va inalt, cu gura larga, din lut, nesmaltuit.

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 plante aromatice pe care le poti creste in casa