5 metode care calmeaza simptomele de menopauza

Posted by Alin Marinescu on Monday, December 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru menopauza

Menopauza nu e pentru nimeni floare la ureche, insa acele simptome suparatoare care iti cauzeaza atat disconfort si te transforma intr-o „bomba emotionala cu ceas“ pot fi cu mult usurate daca urmezi 5 pasi simpli. Ia-ti adio de la bufeuri, toane, probleme de somn, piele deshidratata, uscaciune vaginala si colacei de grasime si redescopera-ti feminitatea si pofta de viata prin cateva schimbari minore – dar importante! – in stilul de viata.
Menopauza nu e pentru nimeni floare la ureche, insa acele simptome suparatoare care iti cauzeaza atat disconfort si te transforma intr-o „bomba emotionala cu ceas“ pot fi cu mult usurate daca urmezi 5 pasi simpli. Ia-ti adio de la bufeuri, toane, probleme de somn, piele deshidratata, uscaciune vaginala si colacei de grasime si redescopera-ti feminitatea si pofta de viata prin cateva schimbari minore – dar importante! – in stilul de viata.

1. Fa miscare regulat

– Iesi la o plimbare sau fa putin jogging usor cat de des poti, deoarece acest tip de exercitii fizice stimuleaza cresterea tesutului osos si creste densitatea oaselor. Miscarea e un mod excelent de a neutraliza efectele scaderii nivelului de estrogen care apare la menopauza.
– Exercitiile de intarire a fortei fizice sunt, de asemenea, indicate, avand beneficiul de a combate stresul, de a te ajuta sa adormi mai usor si de a-ti tine sub control greutatea corporala.
– Aerobicul trebuie sa fie la ordinea zilei – reduce bufeurile si, in plus, promoveaza sanatatea inimii, a plamanilor si a creierului, diminuand riscul de pierderi de memorie.
– Incearca yoga sau alte tehnici de relaxare o data sau de doua ori pe saptamana; te vor ajuta sa faci fata bufeurilor si sa scapi de transpiratia nocturna.

2. Imbunatateste-ti alimentatia

– Regula de „5 pe zi“ se aplica in continuare cand vine vorba de o alimentatie echilibrata. Desigur, este vorba despre cinci portii zilnice de fructe si legume bogate in fibre, cereale integrale si proteine sanatoase (cele din carnea de pui, peste si soia). Aceste alimente ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si iti mentin energia si buna dispozitie.
– Alimentele bogate in calciu si vitamina D, precum lactatele degresate, verdeturile, fasolea si pestele, amelioreaza digestia si tranzitul intestinal. Rezultatul: fac sa dispara balonarile si constipatia.
– Include in meniu produse din soia (ca de exemplu laptele din soia). Si acestea reduc bufeurile, dar si nivelul de colesterol si riscul de osteoporoza.
– Creste aportul de Omega-3. Acizii grasi Omega-3 stabilizeaza schimbarile bruste de dispozitie si iti protejeaza inima. Cea mai buna sursa naturala de Omega-3 este pestele gras, ca somonul, tonul si pastravul.
– Alege alimente ce contin fitoestrogeni, cum sunt tofu, ovazul, migdalele, orezul brun si usturoiul. Cum productia de estrogen scade la menopauza, acesti hormoni vegetali ajuta la mentinerea echilibrului hormonal al organismului.
– Evita produsele stimulante pentru a nu avea probleme cu bufeurile: cafea, alcool, ciocolata, condimente iuti.
– Stai departe de dulciuri ca sa limitezi consumul de zahar. Cand pancreasul este suprasolicitat, produce mai multa insulina pentru a regla glicemia. La randul ei, insulina transforma caloriile in grasime, iar tu nu vei mai vrea sa dai ochii cu cantarul.
– Mananca mai putina sare – faciliteaza retentia hidrica si creste riscul de hipertensiune. Asta inseamna nu doar sa iei solnita de pe masa, ci si sa renunti la mezeluri si alimente procesate, pentru ca au un continut mare de sare.

3. Ia vitamine si suplimente minerale

– Calciul si vitamina D intaresc oasele si previn instalarea osteoporozei, reducand totodata riscul de fracturi asociat cu aceasta boala.
– Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind eficienta in cazul problemelor de piele, luarii in greutate si pierderii de masa osoasa asociate cu menopauza. De asemenea, vitamina C reduce oboseala si riscul de depresie.
– Vitamina E poate fi utila impotriva bufeurilor. Un alt motiv sa iei suplimente de vitamina E sunt proprietatile sale de a scadea tensiunea arteriala, de a incetini imbatranirea celulelor si a tesuturilor si de a sustine sanatatea cerebrala.

4. Schimba-ti obiceiurile de somn

– Renunta la „noptile albe“ si la trezitul la pranz. Stabileste-ti un program de somn si respecta-l cu strictete. Asta inseamna sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi. Aceasta practica regleaza ciclurile de somn, iar tu te trezesti mai odihnita si plina de energie.
– Nu dormi la amiaza. Oricat ai fi de obosita in cursul zilei, rezista tentatiei de a trage un pui de somn, pentru ca vei avea probleme seara la adormit.
– Nu bea cafea, ciocolata calda sau sucuri cu cofeina dupa-amiaza si seara. Daca cedezi impulsului, poti sta treaza chiar si 12 ore dupa aceea.
– Dormi cu geamul deschis, ca sa te simti racorita in timpul noptii si sa ai parte de un somn odihnitor.
– Poarta pijamale largi si din tesaturi moi, placute la atingere, sau renunta de tot la haine in timpul somnului. Nu doar ca vei avea ocazia sa-ti reafirmi farmecul feminin, dar te vei bucura de o calitate mai buna a somnului.
– Fa exercitii de respiratie profunda inainte de culcare, pentru a te relaxa. Mai poti incerca si tehnica relaxarii musculare progresive: stand intinsa, fa un scan mental al corpului tau, din cap pana in picioare, si relaxeaza-ti pe rand fiecare set de muschi.

5. Apeleaza la ajutorul naturii

– Black Cohosh este o planta faimoasa pentru capacitatea ei de a reduce bufeurile. Studiile au relevat ca ea contine fitoestrogen, ce contribuie la usurarea simptomelor de menopauza. Cauta in magazinele naturiste suplimente alimentare pe baza de Black Cohosh.
– Semintele de in sunt o alta solutie. Consumate regulat, ele pot injumatati frecventa si intensitatea bufeurilor, efect pus tot pe seama fitoestrogenilor din continutul lor. In plus, semintele de in au in compozitie acizi grasi Omega-3, ce ajuta la ameliorarea schimbarilor bruste de dispozitie.
– Trifoiul rosu este des folosit la calmarea disconfortului provocat de menopauza, datorita capacitatii sale de a reduce uscaciunea vaginala si bufeurile, prin armonizarea nivelurilor hormonale din organism.

Sursa:   sfatulparintilor.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 metode care calmeaza simptomele de menopauza