5 efecte negative ale bronzului

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

E vara, iar asta inseamna, desigur, ca cele mai subtiri si vaporoase haine sunt sacoase din sifonier si, deci, si pielea este mult mai expusa decat in sezonul rece. Lucru care nu doar ca ne predispune corpul unor factori externi toxici, dar ne si face sa ne dorim un bronz care sa ne faca pielea sa straluceasca. Din pacate, dupa cum spun specialistii in domeniu, soarele nu ne este recomandat, oricate creme am folosi sau oricat de putin am sta expusi. Tocmai de aceea, mai jos, am facut o lista cu motive pentru care dermatologii ne recomanda sa ne protejam si sa avem mai multa grija de pielea noastra.

Bronzul cauzeaza o imbatranire prematura. Desi, pentru o scurta durata de timp, bronzul ofera pielii un aspect luminos si intinerit, radiatiile UV produc deteriorari la nivelul pielii iremediabile. Ceea ce este si mai interesant este ca, fie ca ne bronzam natural sau la solar, efectele pe care razele le au asupra corpului nostru nu sunt deloc benefice.

Nu exista solar non-toxic. Oricat ne-ar placea noua sa credem ca o lampa mai speciala sau o expunere de scurta durata vor face ca nivelul de toxicitate sa fie mai mic, ne inselam. Se pare ca, dupa cum spun specialistii, chiar si 3 minute la solar inseamna, de fapt, o expunere de 10 ori mai lunga si chiar mai toxica decat ne asteptam. Astfel, 20 de minute petrecute la solar sunt echivalentul a patru ore expuse continuu la soarele arzator, intr-o zi de vara, torida.

Nici soarele nu este recomandat.. Majoritatea dermatologilor spun ca statul la soare nu este unul sanatos, mai ales pentru ca, orice schimbare a culorii pielii inseamna o deterioare la nivelul celulei. Imagineaza-ti, doar, cum arata un chibrit ars: e… ars. Nu se mai poate face nimic cu el. Exact asa reactioneaza si pielea noastra: faptul ca se inchide la culoare arata ca a fost expusa unor temperaturi mult prea ridicate, tocmai pentru a o proteja de razele UV.

Crema SPF nu ajuta in totalitate. Pe site-ul oficial al Fundatiei Impotriva Cancerului de Piele, ni se spune ca nu exista, inca, vreo metoda prin care sa ne aparam impotriva razelor UV in totalitate si ca, la momentul actual, toate sunt doar produse ajutatoare. De asemenea, se recomanda ca, pe langa crema cu SPF, sa incercam sa cautam cat mai multa umbra in zilele de vara toride si sa ne acoperim cu materiale vaporoase, mai ales daca simtim ca, la nivelul pielii, se produc diverse deteriorari din cauza soarelui.

Bronzul creste sansele de cancer la piele. Expunerea la radiatiile UV cauzeaza mutatii in ADN-ul nostru, care pot chiar sa duca la toate cele trei tipuri de cancer, inclunzandu-l chiar si pe cel fatal, melanoma, care este cel mai comun tinerilor in jur de 20 de ani. Cu toate acestea, se pare ca parerile sunt impartite. Mai multi doctori sustin ca, de fapt, singurul mod prin care ne putem atinge doza zilnica recomandata de vitamina D, este prin expunerea la soare. La nivel mondial, ne confruntam cu o deficit de vitamina D, tocmai pentru ca oamenii se tem din ce in ce mai mult de soare. Stim, desi acel maroniu al pielii proaspat bronzate ne face sa ne simtim mai tinere si mai frumoase, din pacate, expunerea la soare sau mersul la solar nu sunt deloc sanatoase. Tocmai de aceea, specialistii incearca sa ne convinga ca, acest sacrificu nu este deloc meritat si ca, din ce in ce mai des, apar complicatii care se agraveaza in timp. sursa: elle.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 efecte negative ale bronzului