5 cauze mai putin stiute ale bolilor de ficat

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Factorii care dauneaza ficatului sunt multipli. Toxinele acumulate, consumul de alcool și o dieta necorespunzatoare sunt doar cativa dintre aceștia.

Medicamentele. Ficatul are, printre altele, sarcina de a procesa toate medicamentele care intra in corp, insa organul poate avea de suferit din cauza unei combinatii toxice de medicamente sau din cauza unei supradoze. De pilda, supradozajul cu acetaminofen (paracetamol) este o cauza comuna a insuficientei hepatice. Este important sa te informezi in cazul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si sa intrebi medicul sau farmacistul cu privire la doza maxima pe care o poti lua in conditii de siguranta. Anumite medicamente pot irita vasele de sange din ficat, provocand ingustarea lor sau formarea unor cheaguri de sange (tromboza). Contraceptivele orale pot cauza tromboza venoasa hepatica, in special in randul femeilor fumatoare.

Fumatul in exces. Pe langa alcool, fumatul poate provoca leziuni importante la nivelul ficatului si contribuie la dezvoltarea cancerului hepatic. Potrivit Societatii Americane de Cancer, fumatul poate creste dramatic riscul de a te imbolnavi de cancer la ficat. De asemenea, aproape jumatate din cazurile de cancer hepatic sunt asociate cu fumatul.

Grasimile. Persoanele care consuma frecvent grasimi de origine animala se pot confrunta cu boala ficatului gras sau boala ficatului gras non-alcoolic. Aceasta este produsa de acumularea de grasimi in ficat, ceea ce provoaca inflamatie. Uneori, boala poate progresa intr-un stadiu mai sever si provoaca leziuni hepatice.

Substantele toxice. In anumite cazuri, expunerea la unele substante chimice toxice poate dauna ficatului, prin iritarea celulelor hepatice. Acest lucru are drept rezultat inflamatia (hepatita), reducerea secretiei fluxului biliar prin ficat (colestaza) si acumularea de trigliceride (steatoza). Anumite substante chimice precum steroizii anabolizanti, clorura de vinil si tetraclorura de carbon pot provoca aparitia cancerului de ficat.

Abuzul de alcool. Consumul excesiv de alcool pe perioade lungi provoaca boala hepatica alcoolica („ficatul alcoolic“). Atunci cand ficatul incearca sa descompuna alcoolul, reactia chimica ce rezulta poate sa dauneze celulelor hepatice. Aceasta deteriorare poate sa duca la inflamatie si la leziuni, pe masura ce ficatul incearca sa se repare singur. .

Virusurile. Virusurile hepatitei B si hepatitei C se pot raspandi prin intermediul echipamentelor medicale contaminate sau a celor de tatuat sterilizate necorespunzator. Cu toate acestea, saloanele de tatuat licentiate adopta masuri stricte pentru a le asigura clientilor protectia impotriva virusurilor de acest tip. Virusurile care provoaca hepatita B si hepatita C pot fi transmise si in timpul actului sexual. Virusul hepatitei B este mult mai infectios decat virusul HIV si poate fi raspandit si prin fluidele corporale. Virusul hepatitei C se transmite prin contactul cu sangele infectat.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 cauze mai putin stiute ale bolilor de ficat