5 afectiuni care pot fi anuntate prin epistaxis

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 18, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Sangerarea nazala, numita in termeni medicali epistaxis, este intalnita foarte des, cu precadere la barbati, copii, femei gravide si batrani si apare ca urmare a spargerii unor vase de sange din interiorul nasului, zona puternic vascularizata. Cu toate ca nu este o afectiune in sine, poate fi un simptom care sa ascunda sau sa prevesteasca anumite boli. Daca nu este vorba de o leziune propriu-zisa, iata ce alte motive pot sta la baza sangerarilor nazale.

Aerul conditionat. Atat aerul conditionat, cat si incalzirea centrala pot cauza sangerari nazale. Explicatia vine din faptul ca aceste metode usuca foarte rau mucoasa nazala si astfel pot aparea mancarimi si chiar iritatii la nivelul sau.

Anumite boli. Sangerarea nazala poate ascunde si cateva boli destul de grave, motiv pentru care, daca episoadele se repeta cu o frecventa marita, este recomandat un control de rutina. Poate fi vorba de o afectiune grava a ficatului, organ implicat in capacitatea de coaglare a sangelui, sau, in cazuri des intalnite, poate fi vorba de hipertensiune arteriala. Leucemia si hemofilia sunt alte boli care se manifesta astfel, insa este nevoie de un cumul de simptome in aceste cazuri.

Alergiile. Persoanele care dezvolta alergii sezoniere sunt predispuse aparitiei hemoragiei nazale, deoarece nasul produce o cantitate mare de mucus si curatarea lui continua este obligatorie, astfel incat mucoasa nazala devine puternic iritata. Acelasi lucru se poate intampla si in timpul racelilor.

Medicamente anticoagulante. Conform unor cercetari in domeniu, medicamentele cu rol anticoagulant cresc riscul de aparitie a sangerarilor nazale. Acestea intervin asupra capacitatii de coagulare a sangelui si, prin urmare, cauzeaza sangerari frecvente la nivelul nasului.

Cu toate ca, din batrani, stim ca pozitia culcat pe spate cu mana ridicata este o solutie, iata ca acesta nu este decat un mit si functioneaza doar in situatia in care cauza este hipertensiunea. Prin adoptarea acestei pozitii, sistemul cardiovascular se relaxeaza si tensiunea scade, ceea ce poate duce la oprirea sangerarii nazale. Insa, daca va confruntati cu aceasta situatie, indicat este sa va aplecati corpul in fata, cu capul inainte, si sa va strangeti puternic cu degetele nara sangeranda. Tineti apasat aproximativ 5 minute si verificati. Daca sangele nu s-a oprit, repetati manevra.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 afectiuni care pot fi anuntate prin epistaxis