4 remedii cu varză! De ce e bine să o consumi cât mai des

Posted by admin. on Tuesday, May 12, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Romanii considerau că, dacă folosesc varză zi de zi, se pot lipsi de medic. Fitoterapia modernă o consideră a fi un adevărat „aliment-medicament”. În regiunile în care e se consumată în cantități mari, oamenii sunt mai longevivi.

„Varza conţine 92% apă, calciu 35 mg%, fosfor între 20-70 mg%, fier între 0,4-0,9 mg%, vitaminele K (antihemoragică), F și U care protejează mucoasa gastrică. De aceea, are un efect deosebit asupra gastritelor hiperacide şi ulcerului gastric”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Diminuează arsurile gastrice

Varza este un adevărat remediu în senzaţiile de arsură pe care le dă hiperaciditatea, stări de vomă. Ajută la buna funcționare a ficatului și a bilei. Varza roşie, datorită acidului lactic, este un dezinfectant al tractului digestiv şi stimulează digestia. Proaspătă este antidiareică, pe când zeama de varză este puternic laxativă. Sucul elimină oxiurile şi limbricii. Constituie și un bun remediu în caz de bronşite, laringite, alte probleme ale căilor respiratorii, cu efecte favorabile şi în astm.

De pus pe rană

Are proprietăţi decongestive, cicatrizante şi antiseptice care fac din ea un remediu în contuzii, plăgi (chiar pentru cele grave, atone, cu procese cangrenoase, necroze). Aceleaşi proprietăţi, împreună cu cea de regenerare tisulară o fac utilă în ulcere varicoase, arterite, alte afecţiuni vasculare manifestate la vasele superfi-ciale (ca, de exemplu, hemoroizi). Pentru proprietăţile maturative, se foloseşte în abcese, flegmoane, furuncule. Cicatrizează rănile făcute de degerături sau arsuri, producând o intensificare a circulaţiei în zona respectivă. Calmând totodată durerile provocate de Zona Zoster. în afecţiuni dermatologice, are o acţiune pozitivă în diverse tipuri de eczeme şi acnee.

Remedii ușor de preparat

Se consumă, ca atare, în salate de crudităţi sau preparate culinare care nu necesită fierbere îndelungată. Pentru efecte de durată se recomandă 300-400 g pe zi. Farmacistul recomandată cure de suc, un pahar pe zi, între mese. Pentru bolile respiratorii se prepară un decoct care fluidifică secrețiile bronhice, după cum urmează. Se fierb 60 de g de varză în jumătate de litru de apă. Se consumă doar lichidul în care s-a adăugat 70 g de miere (după ce s-a mai răcit). Remediul ajunge să aibă consistența unui sirop. Se mai poate face gargară cu suc de varză proaspăt preparat amestecate cu miere sau cu un gălbenuș de ou. Pentru uz extern, se aplică frunze strivite și curățate de nervura principală direct pe piele. Se fixează cu un pansament și se schimbă de două ori pe zi.

Diuretică și antiinflamatoare

Cura cu varză are o acţiune diuretică marcantă, ducând la resorbţia edemului pulmonar și a altor inflamații. De asemenea, se recomandă în litiaza urinară. Prin diureza crescută, se ameliorează stările de ascită şi ciroza. Este recomandată și ca aliment în dieta diabeticilor. Un grup de cercetători ai Universităţii din Texas au preparat din varza albă un extract numit „glutamină”, care a fost utilizat în tratamentul alcoolismului. Varza este un dezinfectant general. Pentru a încheia acest tabiou vast, nu trebuie uitate proprietăţile antianemice şi sedative, ca şi efectul favorabil în artrite (în acest caz asociindu-se cu tratamentul extern). Din medicina tradiţională se cunosc recomandările pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale (cu efect deosebit în lumbago, sciatică), gutoase, ba chiar faciale şi dentare.

sursa: libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: varza  benefii varza  remedii naturiste varza  cicatrizant  bronsite  diuretica