4 principii simple anti-imbatranire

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru anti-imbatranire

1500 de persoane intre 70 si 90 de ani au fost urmarite pentru o perioada de 10 ani. S-a constatat ca 4 modificari ale stilului de viata pot scadea cu mult peste 50% riscul de deces.

Modificarile cele mai importante pentru extinderea vietii sunt :

Activitatea fizica zilnica ( cam 30 min/zi ) scade riscul de deces cu 37%
Nefumatorii au un risc de deces cu 35% mai scazut
O dieta tip mediterenean cu multe legume, fructe, peste, cu lactate si carne rosie in cantitati reduse scade riscul de deces cu inca 23%
Consumul moderat de alcool ( aproximativ 4 pahare de vin sau echivalentul pe saptamana ) scade riscul de deces cu inca 22%

Cercetatorii au stabilit ca atunci cand oameni in varsta adoptau toate cele 4 masuri , riscul lor de a muri calculat la 10 ani e cu 65% mai scazut. Dupa cum se observa, modificarile sunt unele de bun simt, care fac partea din ceea ce se numeste ‘o viata sanatoasa’. Nu exista cai ascunse , secrete sau minuni. Exista doar munca, atentie, rabdare. Se observa clar ca cel mai mare beneficiu il ofera eforul fizic zilnic si absenta fumatului.

Un alt lucru care se observa e ca varsta la care se adopta aceste modificari poate fi si una inaintata, rezultatele fiind satisfacatoare. Cu alte cuvinte, nu este niciodata prea tarziu sa incepeti o viata sanatoasa, cu efort, fara fumat, cu alcool in moderatie si cu o dieta corecta. Totodata, asa cum au remarcat si expertii de la Harvard School Of Public Health , deja sunt destul de multe dovezi pentru a se realiza actiuni de masa, iar serviciile de sanatate publice ar trebui sa fie primele care sa incerce implementarea acestor masuri .

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 principii simple anti-imbatranire