4 principii pentru un copil fericit

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil fericit

Cum poti cultiva obiceiuri care sa-l faca fericit pe copilul tau? Iata cateva sfaturi in acest sens (insa nu uitati ca cel mai bun exemplu este cel personal, daca sfaturile raman la nivel de teorie, nu vor avea prea mare efect asupra copiilor: 

1. Dedicarea
Copilul tau are vreo pasiune sau vreo activitate care il absoarbe cu totul (adica o activitate care il tine concentrat)? Este o activitate care poate creste in dificultate pe masura ce si abilitatile copilului tau se dezvolta? Aceste doua calitati - faptul ca pierde notiunea timpului cand este adancit in activitate si posibilitatea de a mari gradul de dificultate pe masura ce cresc abilitatile - sunt trasaturi principale ale acestui tip de  activitati.
La copiii mici jocul este pasiunea principala. Copiii au nevoie de un program zilnic de joaca. Copii mai mari (de la 7 ani in sus) pot fi indrumati catre o activitate pe care o pot dezvolta in timp, mai ales daca deja au demonstrat o inclinatie catre ceva anume. Muzica si sportul sunt puncte bune de pornire, insa orice activitate poate fi cultivata, orice forma de arta, gradinarit, tesut. Nu uita, insa, ca nici timpul pentru joaca nu trebuie sa lipseasca.

2. Servirea
Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la lumea din jurul lui. Voluntariatul este o metoda excelenta de a cultiva servirea, insa orice activitate care promoveaza grija si compasiunea este la fel de buna. Alte exemple pot fi un proiect de curatenie a unui parc din vecinatate, donatii la un azil local sau o scrisoare catre o autoritate locala in care este adresata o problema sociala presanta.
Nu uita ca scopul voluntariatului si a altor activitati de servire nu este imbogatirea CV-ului - copilul nu trebuie sa inteleaga ca va avea ceva de castigat daca ii serveste pe altii, altfel va confunda servirea altora cu servirea propriului sau interes.

3. Recunostinta
O metoda foarte utila prin care copii pot fi ajutati sa-si dezvolte recunostinta este sa se creeze un ritual in cadrul unei mese de familie. La cina, de exemplu, toti membrii familiei pot spune pe rand, ceva pentru care se simt recunoscatori in ziua respectiva (ex. "Sunt recunoscator pentru ca azi a fost soare si am putut sa iau pranzul in aer liber " sau "Sunt recunoscator ca tati mi-a pus la pachet desertul meu preferat").
Alte metode de cultivare a recunostintei sunt prin intermediul unui jurnal al recunostintei, rugaciuni sau o scrisoare de multumire.

4. Sportul
Sportul ar trebui sa fie un element nelipsit din viata oricarui copil, desi nu trebuie sa implice o sala de gimnastica si nici macar nu trebuie sa fie numit sport. Pentru copii, sportul inseamna joaca. Daca fac miscare si transpira, este suficient..
Avand in vedere ca o zi are un numar limitat de ore, e bine ca somnul si sportul sa aiba prioritate fata de timpul petrecut in fata ecranelor sau cu alte activitati.

Televizorul si alte dispozitive electronice nu trebuie sa fie preocuparea principala a familiei; daca acestea sunt usor accesibile (ex. un televizor enorm pe peretele din sufragerie) sau fac parte din viata de zi cu zi a familiei (ne uitam la TV inainte de masa, in timpul mesei si dupa masa) atunci acesta este foarte posibil sa capteze timpul care, altfel, poate fi petrecut cu discutii, joaca, citit etc. De exemplu, puteti alterna o iesire in aer liber cu o noapte de film in familie sau o competitie de jocuri video.

Sursa :mindbodygreen.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 principii pentru un copil fericit