4 obiceiuri de pe retelele de socializare care indica depresie

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O cauza majora este aceea ca retelele de socializare pot accentua simptomele anxietatii sau depresiei. Dar in cadrul unui nou studiu s-a investigat in profunzime aceata legatura, iar cercetatorii au descoperit ca unele obiceiuri de pe social media au o legatura directa cu depresia. Cercetatorii de la Univestitatea din Texas, Statele Unite, au analizat comportamenul a 500 de studenti care foloseau frecvent retele precum Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. De asemenea, participantii au raspuns la intrebari referitoarea la starea lor psihologica si daca s-au confruntat cu tulburari depresive majore.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care prezentau semne de depresie erau mult mai predispusi sa aiba patru obiceiuri asemanatoare pe retelele de socializare:

- Folosesc retelele de socializare pentru a se compara cu cei pe care ii considera "mai buni" decat ei.
- De obicei, folosesc retelele de socializare pana la punctul in care devine o dependenta. Pentru a determina acest lucru, cercetatorii au folosit un chestionar care includea intrebari precum "Ai incercat fara succes sa reduci timpul petrecut pe retelele de socializare?" sau "Folosesti retelele de socializare atat de mult incat iti afecteaza slujba/studiile?", la care repondentii cu tendinta depresiva au raspuns afirmativ.
- S-au simtit afectati atunci cand cineva i-a taguit pe un site de socializare intr-o fotografie care nu ii avantaja.
- Posteaza rar fotografii in care apar ei alaturi de alte persoane.

Motivul pentru care oamenii cu depresie posteaza rar sau deloc fotografii in care apar alaturi de alte persoane este acela ca persoanele depresive au tendinta de a se izola de ceilalti, sunt de parere autorii studiului, potrivit goodhousekeeping.com. Iar obiceiul de a se compara pe sine negativ cu ceilalti este cauzat de faptul ca persoanele depresive nu reusesc sa recunoasca faptul ca oamenii afiseaza pe retelele de socializare o imagine a lor imbunatatita si nu imaginea lor reala.

Studiul, care nu a fost publicat oficial, dar a fost prezentat in cadrul unei intalniri anuale de specialitate desfasurate la San Francisco, ofera un indiciu important asupra tiparelor comportamentale urmate de cei care se confrunta cu depresia. De asemenea, cercetatorii mai spun ca aceste descoperiri sunt importante pentru depistarea depresiei in cazul persoanelor apropiate. "Oamenii pot cauta aceste obiceiuri daca sunt ingrijorati ca cineva aproapiat ar putea suferi de depresie", declara psihologul Anthony Robinson, autorul studiului.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 obiceiuri de pe retelele de socializare care indica depresie