4 moduri in care putem consuma orz

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Orzul este o cereala integrala prea putin folosita in bucataria romaneasca, din care se pot obtine insa preparate satioase si diverse. In dieta vegetariana, orzul ar trebui sa fie integrat printre alte cereale cu bob intreg pentru ca este bogat in multi nutrienti benefici.

Printre acestia se numara proteinele si calciul, despre care se stie ca sunt foarte necesare vegetarienilor care au renuntat in totalitate la carne. O ceasca de orz contine aproape jumatate din necesarul zilnic de proteine de care are nevoie o femeie adulta: 22 de grame de proteine, necesarul fiind de 46 de grame. Si mai contine si 61 de mg de calciu, 245 de mg de magneziu, 486 de mg de fosfor, 832 de mg de potasiu, dar si cupru, mangan, luteina si zeaxantina, potrivit fitday.com.

Orzul este una dintre cele mai bogate surse de fibre si protejeaza de cancerul de colon. Pe deasupra, orzul este considerat a fi una dintre cele mai bogate surse de fibre, atat solubile (se ataseaza de grasimi pentru a le elimina din corp), cat si insolubile (ajuta la detoxifierea organismului). Ca orzul este foarte sanatos nu mai incape nicio indoiala. Datorita vitaminelor, mineralelor si antioxidantilor pe care ii contine, orzul scade nivelul colesterolului, stabilizeaza nivelul glucozei, fiind recomandat diabeticilor, ajuta in dietele de slabit si protejeaza de cancerul de colon.

Cum integrezi orzul intr-o dieta vegetariana?
Orzul are un gust de nuca, usor dulceag, si o textura fina odata ce este gatit. Aceste doua calitati, il fac eligibil pentru multe feluri de mancare. Insa ar trebui sa fii atenta putin si la tipul de orz pe care il cumperi.

1. Orzul decorticat
Este un orz mai procesat si este mai folosit in preparate pentru ca se gateste mai rapid. Pe acesta il poti folosi in salate, supe si chiar mancaruri de legume. Poate inlocui si orezul din pilaf, risotto sau umpluturi pentru legume. Pentru a-i accentua si mai mult gustul orzului, il poti praji intr-o tigaie pana cand devine usor maroniu, fara sa pui ulei. Sau cand il fierbi, in loc de apa, poti folosi supa de legume sau suc de lamaie sau de portocala combinat cu apa. Cand fierbi orzul decorticat, tine cont ca-si dubleaza cantitatea: pentru trei cesti de orz gatit, foloseste o ceasca de orz. Orzul decorticat are nevoie de 45-50 de minute ca sa se fiarba.

2. Orzul nedecorticat
Acesta este si mult mai sanatos pentru ca i s-a indepartat doar un singur strat de coaja in urma procesarii si isi pastreaza o mare parte din vitaminele si mineralele esentiale. Dezavantajul orzului nedecorticat este ca are nevoie de un timp de fierbere dublu fata de cel decorticat; inainte de a fi fiert, este indicat sa fie inmuiat in apa cateva ore bune. Scortisoara, usturoiul, patrunjelul sau cimbrul sunt condimente care “merg” bine cu orzul.

3. Faina de orz
Poate substitui cam o treime pana la o jumatate din faina care este folosita in deserturile cu aluat, care se coc. Poti folosi faina de orz in briose, clatite si paine. Daca insa pui mai mult de jumatate faina de orz din cantitatea totala de faina, risti ca aluatul sa nu mai creasca la fel de bine deoarece contine o cantitate mica de gluten. Faina de orz poate fi cumparata  din magazinele sau de pe site-urile bio.

4. Fulgii de orz
Pot fi folositi in painea de casa sau in briose. Pot fi insa combinati si cu alte tipuri de cereale intregi la micul dejun (se combina foarte bine cu ovazul), in lapte, iaurt, cu fructe etc. Pot fi, de asemenea, folositi pe post de taitei pentru diverse supe. Inainte de a fi consumati, fulgii de orz ar trebui clatiti sub un jet de apa rece. Desi nu este la fel de folosit ca si orezul, orzul este o cereala integrala sanatoasa si te ajuta sa-ti diversifici dieta vegetariana. Data viitoare cand vrei sa gatesti un preparat cu orez, inlocuieste-l cu orz, pentru a avea parte de o masa mai consistenta nutritional.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 moduri in care putem consuma orz