4 masuri esentiale pentru a preveni incarnarea unghiei

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 5, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru incarnarea unghiei

Este mai mult decat o problema estetica. Unghia incarnata apare cel mai frecvent la picioare si in special la degetul mare si provoaca dureri greu de suportat. Daca nu se intervine la timp apar complicatii. 
Unghia incarnata este o afectiune determinata de o crestere a marginilor laterale ale unghiei in tesuturile moi din jurul ei. Cand colturile apasa pe partile laterale ale degetului, acestea pot sa produca disconfort, durere, umflaturi, roseata si chiar infectii. 

"Sunt doua cauze principale care determina incarnarea unghiei: taierea incorecta a acesteia si incaltamintea neadecvata, prea stramta. Practic, unghia capata o curbura mai mare, ce face ca marginile unghiei sa patrunda in partile moi laterale", sustine dr. Augustin Pop, medic dermatolog. 

Printre factorii favorizanti se numara predispozitia familiala, transpiratia excesiva, diabetul, arteropatiile, micoza piciorului, modificarile osoase la nivelul degetelor sau la baza lor. 

Simptomele unghiei incarnate
Specialistii recomanda sa nu trecem cu vederea aceasta problema si sa apelam la medic inca de la primele simptome. "Afectiunea evolueaza in doua stadii: incarnarea propriu-zisa, ale carei simptome sunt durerea, roseata, inflamatia. Daca se intervine in acest moment, se poate vindeca fara sa fie nevoie de interventie chirurgicala", mentioneaza dr. Pop. 

In al doilea stadiu se produce infectia, ce presupune dureri foarte mari, puroi si sangerare, din cauza formarii unei tumori vasculare inflamatorii, numite botriomicom. 

Cum prevenim incarnarea unghiilor
Cel mai bun tratament este preventia, iar in acest caz se impune ingrijirea unghiilor cu regularitate, pentru ca sub ele se aduna material infectant, care disemineaza boli. Iata cateva sfaturi:

1. Unghiile nu trebuie taiate prea scurt, intrucat in timpul unor astfel de manevre se pot produce plagi, care sunt porti de pornire pentru afectiuni microbiene si micotice. 
2. Cea mai mica plaga trebuie sa fie tratata imediat cu solutie de betadina, pentru a elimina orice risc de imbolnavire.
3. Taierea unghiilor trebuie sa se faca drept, fara a intra in zona colturilor. 
4. Picioarele trebuie spalate cu apa si sapun, iar pentru unghii, folositi o perie speciala. 
Daca incarnarea s-a produs, se impune dezinfectia zonei, cu comprese cu rivanol, dar si aplicarea unui unguent cu antibiotic si eliminarea fragmentului de unghie. Pentru toate aceste manevre trebuie consultat un dermatolog.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 masuri esentiale pentru a preveni incarnarea unghiei