4 indicii pe care gura le ofera despre sanatatea ta

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru indicii pe care gura le ofera despre sanatatea ta

Buzele, dantura si in general intreaga cavitate bucala pot spune multe despre starea de sanatate din prezent, despre afectiunile de care suferi sau ai suferit. Daca ochii sunt oglinda sufletului, despre gura se poate spune ca este o fereastra catre starea de sanatate a organismului. Printr-o simpla examinare a dintilor, gingiilor si a cavitatii bucale, dentistii pot afla multe despre sanatatea ta.
Iata patru semne orale care-ti spun ca sanatatea ta e amenintata

Daca observi brusc prezenta a numeroase carii
Acest lucru ar putea fi un semn care indica: diabet.

Plecam de la ideea ca nu au existat probleme mari in ceea ce priveste prezenta cariilor in viata ta, dar brusc, in urma unui control stomatologic de rutina medicul dentist anunta ca ai cinci carii. Presupunand ca nu este cazul sa vorbim despre dependenta de bauturi carbogazoase sau de medicamente, dezintegrarea dintilor ar putea fi un semn ca organismul are robleme de procesare a glucozei.

 Ce boli arata senzatia de arsura in gura

„Cand acest lucru se intampla, zaharul se poate construi in saliva si poate stimula cresterea bacteriilor cauzatoare de cavitate carioasa. S-ar putea simti, de asemenea, unele dureri dentare, mai ales dupa consumul a ceva dulce, cald sau rece. Pentru a se verifica in profunzime, cariile nu reprezinta singurul efect secundar din cavitatea bucala a diabetului zaharat, boli ale gingiilor, afte si gura uscata sunt, de asemenea, semne ale diabetului", afirma dr. Andra Custura.

Daca dintii tai incep sa se indeparteze
Acest lucru ar putea insemna: boala de reflux gastroesofagian. Oricine poate avea arsuri la stomac atunci cand alimentatia este necorespunzatoare. Dar, daca te confrunti cu acest lucru mai mult de doua ori pe saptamana, timp de cateva saptamani la rand, s-ar putea sa suferi de reflux gastroesofagian, o afectiune in care acizii din stomac se intorc in esofag. In timp ce unii oameni experimenteaza o senzatie de arsura in piept sau gat, altii nu intampina nici un simptom.

„Atunci cand acidul din stomac ajunge in gura, acesta poate afecta smaltul dintilor. Aceasta afectiune afecteaza in general sanatatea limbii si a dintilor. Se poate intampla ca cei care sufera de aceasta boala sa nu observe aceste modificari din cavitatea bucala, deoarece poate sa apara lent, dar un dentist, in urma unui control de rutina, isi va da seama de aceste afectiuni. Daca esti diagnosticat cu reflux gastroesofagian, poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor prescrise si prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea anumitor alimente si mese mai frecvente", explica dr. Andra Custura.

In cazul in care gingiile sangereaza in timpul periajului
Acest lucru ar putea fi un semn de: gingivita

„Cu exceptia cazului in care tocmai ai inceput sa folosesti ata dentara dupa perierea dintilor, sangele in chiuveta dupa periere poate indica o inflamatie a tesutului gingiilor cauzata de acumularea placii bacteriene de-a lungul liniei gingivale. Lasata netratata, gingivita poate duce la parodontopatie mai grava, in care gingiile se retrag din dinti si formeaza buzunare care se infecteaza. Persoanele cu parodontita sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea boli de inima", spune dr. Andra Custura.

Ce boala risti cand ai gura uscata? 

Este indicata o programare la medicul dentist, mai ales daca observi ca ai putea avea gingivita. De asemenea, asigura-te ca folosesti periuta de dinti potrivita, nu foarte dura, si curata dintii cu ajutorul atei dentare fara a crea sangerari interdentare.

Daca observi prezenta unor pete pe limba
Acest semn ar putea fi cauzat de: afte bucale 

Desi au dimensiuni reduse, aftele bucale creeaza un disconfort considerabil la nivelul gurii, mai ales in cazul in care concumam alimente sarate, acre sau prea dulci. Senzatia de usturime se accentueaza la inghitirea unor astfel de alimente, astfel incat singura solutie ramane evitarea lor si consultul de specialitate in vederea vindecarii acestora.

sursa:andreearaicu.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 4 indicii pe care gura le ofera despre sanatatea ta