3 moduri inedite de a consuma paine

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Nu exista masa la care sa lipseasca painea chiar daca nu se recomanda in cantitati mari atunci cand vrei sa slabesti sau sa-ti mentii silueta. Pentru cei care nu stiu, nu toate tipurile de paine ingrasa. Painea pe care trebuie sa o eviti total este cea alba, care este goala in nutrienti si aduce kilograme multe in plus din cauza zaharului rafinat si a carbohidratilor rai din compozitie. Poti consuma in schimb paine pita din tarate de ovaz, paine integrala, paine de secara, paine din drojdie maia, etc. Parca prea a devenit un aliment banal si este mai mult de umplutura la masa ca sa mearga mai bine, asa cum se spune. Haideti sa preparam paine in diverse moduri chiar daca alegem sa o cumparam din magazin. Atata timp cat este vorba despre un tip de paine mentionat anterior, nu vad nici o problema.

Bagheta de paine cu legume incorporate
 
Acest tip de paine cu siguranta nu trebuie sa-ti lipseasca din casa si nici macar nu trebuie sa te complici foarte tare. Poti cumpara baghete de paine proaspete din magazin, sa ai in casa legume proaspete in permanenta in functie de preferinte. Poti avea dovlecei, vinete, ardei rosu, ciuperci sau rosii mari sau cherry sau chiar ceapa rosie julienne. Iata cum se procedeaza:
 
Baghetele trebuie sa fie proaspete ca sa le poti taia putin la suprafata si sa faci loc pentru legume.
 Legumele se fac la cuptor pentru cateva minute ca sa se rumeneasca bine, apoi se introduc in paine sau se pun direct crude si taiate felii subtiri in bagheta, dupa care pui bagheta in cuptorul cu microunde si lasi vreo 15 minute.
 Se serveste atat ca atare cu ierburi aromatice cat si la orice tip de mancare.
Paine naturala fara coacere, preparata prin uscare

Acest gen de paine seamana cu niste felii de branza topita sau cu niste fursecuri subtiri. Ca ingrediente iti trebuie:
 
1 kg de hrisca, mei sau secara
00 grame de seminte de in sau floarea soarelui sau susan sau chia, date prin rasnita
100 grame de seminte de canepa date prin rasnita
Legume dupa bunul plac, dar sa fie in genul celor mentionate anterior; trebuie sa le tai marunt tare ( o alta varianta este sa pui sus de rosii, morcovi sau sfecla rosie)
4-5 catei de usturoi tocati
Condimente dupa gust
Ierburi aromatice dupa preferinte ( marar, patrunjel, oregano)
1-2 legaturi de verdeturi ( rucola, frunze de salata, spanac, etc)

Pasii de preparare sunt urmatorii:
 
Semintele si cerealele se dau prin rasnita sau blender cu putere mare, dar nu uita sa le lasi la hidratat in apa cu o seara inainte sau macar cu 2-3 ore inainte de preparare.
 Legumele se taie marunt si se pun in blender pentru a obtine o pasta omogena.
 Ai nevoie de un bol in care pui faina, semintele macinate si pasta din legume si amesteca bine pana obtii un aluat gros. Cu cat este mai pufos si gros cu atat se va usca mai repede.
 Ai nevoie de o tava de copt in care sa pui hartie de copt, iar peste ia pune compozitia finala. Tava se lasa pe balcon sa se usuce la lumina soarelui sau daca nu ai rabdare pune-o in cuptor.
 
La final vei taia painea ca pe niste foite se le poti servi cu orice tip de mancare dar si ca atare pe post de gustare. Nu uita sa le pastrezi in frigider in pungute sau caserole inchise bine ermetic.

Paine rustica si raw vegana
 
Iata o reteta de paine, care nu are un gust pregnant si care iti permite sa o consumi in cat mai diverse combinatii. Ingredientele neecsare sunt:

6 cani de hrisca
2 cani de faina integrala de orez rosu
1 cana de seminte de chia
Jumatate decana de faina de migdale
Jumatate de cana de cartof dulce ras
2 cani de morcovi rasi
Jumatate de cana de seminte de in
3 linguri de ulei de floarea soarelui
Sare de Himalaya sau kocher
1 cana de nuca braziliana
 
Pasii de preparare sunt:

 Hrisca si nuca braziliana se lasa la hidratat cu o noapte inainte.
 Semintele se hidrateaza in apa 2 ore.
 Se amesteca ingredientele toate si eventual se adauga si faina de orez rosu si se aseaza intr-o tavita in strat subtire. Adauga tava la cuptor ca sa se deshidrateze aluatul obtinut. Iti vei da seama dupa aspect cand e uscat. Ideal cam 60-80 de minute.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 3 moduri inedite de a consuma paine