3 idei gresite despre afectiuni ale ochilor

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru afectiuni ale ochilor

De cate ori nu s-a intamplat sa primim sfaturi, chiar si fara sa cerem, despre modul in care trebuie sa procedam atunci cand ne aflam in situatii particulare. Incercam sa demolam astazi cateva mituri despre ce trebuie sa faci cand suferi de afectiuni ale ochilor.

1. Cand ti-a intrat ceva în ochi si te deranjeaza, multi cred problema se rezolva asa cum au auzit de la altii: îsi freaca pleoapele care se misca pe cornee. Pai, în ochi vantul a adus un fir de nisip, o particica dintr-o creanga sau orice de consistenta solida, chiar un fragment minuscul de metal. Daca apesi cu degetele ploapele si le misti pe suprafata ochiului risti sa înfigi particula solida în ochi, sa strapungi corneea si sa faci neplacerea sa devina accident. În astfel de cazuri e indicat sa se apeleze la camera de garda a unei sectii de oftalmologie si medicul sa extraga din ochi impuritatea solida.

În caz ca ti-a intrat o geana, se poate recurge la spalarea ochiului, dar este bine de stiut ca ochii se clatesc doar cu apa rece, cu nimic altceva. Chiar obiceiul de a spala ochii cu ceaiuri este contraindicat, ce sa mai vorbim de eroarea grosolana a unora de a pune pe ochi foi de varza sau, culmea, sa clateasca ochii cu miere.

2. O alta parere gresita este ca micutii cu miopie e bine sa-si menajeze ochii, sa nu îmbratiseze meserii care solicita vederea. În realitate, miopii e indicat sa practice profesii ca arhitectura, prelucrarea bijuteriilor, ceasornicaria, e bine sa-si foloseasca ochii intens. 
Altceva trebuie evitat: miopii nu e cazul sa faca sporturi cu efort fizic mare caci e pericol de a se dezlipi retina.

3. Multi sustin ca miopii care nu poarta permanent ochelarii cu minus ajung sa-si agraveze miopia. Nu este adevarat, cand cresc dioptriile este vorba de o miopie progresiva greu de franat. Interventia în acest caz se face micsorand dioptriile prin operatie, corneea se "pileste" cu laser.

Femeile, din dorinta de a scapa de ochelari, se duc sa-si reduca dioptriile cu laser, chiar cand au numai 2-3 dioptrii. E chiar o fandoseala, ochelarul poate fi un detaliu frumos, de cochetarie, artistii celebri îsi pun ochelari fumurii de soare chiar la receptii. Operatia de reducere a dioptriilor cu laser trebuie sa fie facute doar la cei cu corneea destul de groasa; daca e prea subtire se poate rupe. Iar purtarea ochelarilor întunecati trebuie sa nu fie exagerata, duce la intoleranta la lumina.

Moda actuala este cu ochelari de mici dimensiuni. Totusi cat ar fi de mici ochelarii trebuie sa cuprinda tot campul vizual. O alta conditie este ca ochelarii sa asigure distanta interpupilara, ochiul trebuie sa priveasca prin focarul lentilei. Cand ochelarii sunt rau facuti, ochii lacrimeaza, se înrosesc, sunt ochi chinuiti.

sursa:jurnalul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 3 idei gresite despre afectiuni ale ochilor