12 trucuri de curatenie folosind bicarbonatul de sodiu

Posted by Alin Marinescu on Sunday, April 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minune din bucataria ta. Este esential pentru unele preparate culinare, dar poate fi folosit si in tratamentele de infrumusetare sau pentru curatenie.

De fapt, la aceasta ultima categorie, bicarbonatul se dovedeste uneori mult mai util si mai sigur decat multe alte produse de curatat din comert. Iata cateva metode foarte eficiente pentru a folosi bicarbonatul la curatenie: 

Elimina petele de pe caserolele din plastic
Mancarea poate pata caserolele din plastic, iar urmele inestetice nu se curata cu detergentul de vase obisnuit. Pentru a le face sa arate ca noi, umezeste un burete curat, presara putin bicarbonat pe sodiu pe el si sterge caserolele. O alta metoda este aceea de a inmuia caserolele intr-o solutie obtinuta din doi litri de apa si patru linguri cu bicarbonat.

Improspateaza mirosul din frigider
Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile puternice de mancare din frigider. Pune o farfurioara cu bicarbonat in frigider si nu uita sa schimbi bicarbonatul cu unul proaspat o data pe luna.

Curata suprafetele din bucatarie
Orice suprafata din bucatarie poate fi curatata cu bicarbonat de sodiu. Amesteca bicarbonatul cu putina apa pentru a obtine o pasta abraziva cu care sa freci apoi petele de grasime sau murdarie de pe cuptor, aragaz, gresie, faianta etc. Nu freca plitele ceramice sau suprafetele din inox cu bicarbonat pentru ca se pot zgaria!

Elimina grasimea de pe oale, tigai sau tavi
Vasele de gatit folosite intens pot acumula in timp grasime intarita, dar o solutie obtinuta din detergent de vase si bicarbonat de sodiu le poate curata perfect. inmoaie vasele in apa fierbinte, apoi freaca-le cu un burete abraziv pe care ai pus detergent de vase si bicarbonat de sodiu.

Improspateaza canapeaua si saltelele
Suprafetele textile din casa ta, asa cum sunt canapeaua, fotoliile sau saltelele pot capata in timp un miros neplacut. improspateaza-le folosind bicarbonat de sodiu pe care sa-l presari pe ele, sa-l lasi sa actioneze timp de 15 minute, apoi sa aspiri.

Curata jucariile vechi
Jucariile se murdaresc usor si nu poti folosi substante de curatenie periculoase ca sa le cureti. si in acest caz bicarbonatul pe poate ajuta. inmoaie o carpa intr-o solutie de bicarbinat dizolvat in apa si sterge bine jucariile.

Sterge urmele de pe pereti
Urmele de murdarie de pe peretii acoperiti cu vopsea lavabila sunt foarte usor de curatat folosind bicarbonatul de sodiu. Umezeste o carpa alba, presara pe ea bicarbonat si freaca murdaria de pe pereti. Poti curata astfel chiar si "operele" desenate de cei mici cu creionul sau pixul pe perete.

Elimina mucegaiul din baie
Freaca gresia, faianta, cada si chiuveta cu un burete umed si bicarbonat de sodiu. Clateste apoi foarte bine pentru a obtine suprafete stralucitoare, fara pic de mucegai sau depuneri de calcar.

Indeparteaza praful de pe jucariile de plus
Aceste jucarii sunt un adevarat magnet pentru praf. O metoda foarte simpla de a le curata este sa le pui intr-un sac mare din plastic impreuna cu o cana cu bicarbonat de sodiu. Scoate sacul afara si scutura-l bine, pentru ca jucariile din interior sa se curete de praf. Bicarbonatul atrage murdaria dintre fibrele de plus si lasa jucariile curate si improspatate. Scoate jucariile din sac, scutura-le si aspira-le bine.

Spala mai bine hainele
Atat rufele albe, cat si cele colorate se vor spala mult mai bine daca adaugi a ceasca cu bicarbonat de sodiu in masina de spalat. Iar daca il combini cu detergentul lichid, vei echilibra nivelul pH-ului, iar hainele se vor curata mai bine in masina de spalat.

Desfunda scurgerea infundata si elimina mirosurile
Prin scurgerea de la chiuveta poate pastrunde in casa un miros neplacut din cauza resturilor blocate pe instalatie. Toarna o jumatate de cana cu bicarbonat de sodiu in scurgere, apoi o jumatate de cana cu otet. Acoepra scurgerea cu o laveta umeda pentru a impiedica patrunderea gazului format. Asteapta cinci minute, apoi lasa apa calda sa curga timp de cateva minute.

Curata bijuteriile
Amesteca trei parti de bicarbonat de sodiu cu o parte de apa si lustruieste bijuteriile din argint care si-au pierdut stralucirea. Clateste-le bine la final si sterge-le cu o carpa uscata.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 12 trucuri de curatenie folosind bicarbonatul de sodiu