12 obiceiuri simple care te ajuta sa fii mai slaba si mai sanatoasa

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru slaba si sanatoasa

Poti sa gasesti un milion de sfaturi atunci cand vine vorba despre slabit, insa uneori cele mai simple obiceiuri la care nu te-ai fi gandit sunt cele care fac minuni. Cu cat constientizezi mai mult faptul ca trebuie sa-ti schmbi alimentatia ca sa fii mai sanatoasa si mai slaba cu atat iti va fi mai usor sa faci modificarile care te vor ajuta sa ai o dieta echilibrata. Nu trebuie sa schimbi totul deodata, nu trebuie sa te infometezi si nici nu trebuie sa faci o obsesie din calcularea caloriilor. Aceste obiceiuri simple te ajuta sa fii mai slaba si mai sanatoasa daca inveti sa le integrezi in viata ta de zi cu zi:

1. Nu mai calcula caloriile. Aplicatiile pentru slabit te pot ajuta sa contientizezi ce continut caloric au diverse alimente pe care le consumi si sa constati cu surpriza ca ”nu mananc mult” poate sa insemne ”nu mananc mult, dar mananc prost”. Dupa ce te-ai obisnuit cu acest aspect si poti sa discerni intre alimentele hierpcalorice si hipocalorice nu este necesar sa continui sa-i numeri toate caloriile, deoarece acest lucru poate sa devina obositor si este mult mai bine sa te concentrezi pe un plan alimentar cu alimente integrale si cat mai putin procesate. Un studiu de peste 20 de ani arata ca alimentele procesate si bauturile acidulate sunt inamicul numarul 1 al siluetei, deoarece aceastea te ingrasa cel mai mult. Astfel ca este mult mai important sa fii atenta nu la caloriile din alimente, ci mai degraba la cat de sanatoase sunt acele alimente pe care alegi sa le cosumi. 

2. O jumatate de farfurie trebuie sa fie plina cu legume. Legumele si verdeturile sunt o sursa excelenta de fibre, apa si nutrienti importanti, fara sa aduca un surplus de calorii.
Urmeaza aceasta regula simpla: asigura-te ca jumatate din farfurie este ocupata cu legume/verdeturi. Acelasi lucru poti sa-l aplici si cand mergi la cumparaturi: daca in cosul tau se regasesc mai multe fructe si legume in defavoarea dulciurilor, afumaturilor si a snacks-urilor, atunci esti pe drumul cel bun. 

3. Mananca ce vrei si cand vrei.Uneori renunti la alimentele preferate pentru o buna perioada de timp, insa nu le poti evita pentru totdeauna, asa ca adesea se ajunge la situatia in care incepi  brusc sa le consumi in cantitati mari si te ingrasi la loc. Daca vei consuma cu placere si fara vina alimentele care-ti plac, insa te vei intoarce la planul alimentar sanatos, riscul de a exagera cu alimentele nesanatoase este mult mai mic. Stii deja cum e sa-ti fie pofta constant de ceva ce ti-ai impus sa nu consumi! Renunta la aceasta regula frustranta, fa-ti cate o pofta, dar asigura-te ca revii pe drumul cel bun. 

4. Foloseste regula celor doua imbucaturi. Daca ai pofta de ceva ce stii ca este foarte nesanatos si hipercaloric, foloseste o regula care pacaleste creierul: ia o imbucatura, bea un pahar de apa si apoi mai ia inca o imbucatura. Senzatia de plin apare mai rapid in acest fel. 

5. Incepe ziua cu proteine. Alimentele bogate in proteine au capacitatea de a reduce nivelul grelinei, denumit si hormonul foamei. De aceea este foarte important sa incepi ziua cu un mic dejun care contine oua, piept de pui sau iaurt grecesc, alimente proteice care te vor ajuta sa ramai satula pana la masa de pranz. 

6. Plimba-te cate 2 minune din ora in ora. Daca ai un job care necesita statul prelungit pe scaun este foarte important sa respecti aceasta regula: ridica-te dupa fiecare ora si plimba-te cate 2 minute. 

7. Nu manca niciodata snacks-uri din punga. Daca le mananci direct din punga nici macar nu realizezi cat de mult ai mancat, infulecand totul in 5 minute. In schimb, poti sa le pui intr-un castron mai mic, lucru care te va ajuta sa portionezi aceste gustari care sunt concentrate si cu multe calorii.

8. Foloseste regula de ”10 minute”. Daca vrei sa te culci mai devreme, incearci sa te pui in pat cu 10 minute mai devreme decat ora ta de somn. Daca vrei sa te apuci de yoga sau sa faci exercitii, dar nu gasesti niciodata timp, incepe cu 10 minute pe zi. Toata lumea are 10 minute pe zi libere!

9. Mesele principale trebuie sa fie consistente. Un studiu arata ca portiile mari de alimente bogate in apa constituie alegerile cele mai bune, deoarece dau senzatia de satietate si impiedica mancatul in exces. Prin urmare, este mult mai bine sa consumi o salata mare decat un pumn de nuci daca vrei sa simti ca ai mancat ceva. 

10. Redu consumul de zahar. Cea mai buna solutie este aceea de a evita sa pui zahar in bauturile pe care le consumi pe parcursul zilei, fie ca este vorba despre cafea sau ceai. Daca este foarte dificil, incearca sa reduci la jumatate cantitatea folosita. 

11. Consuma bauturi calde. Aceste bauturi incetinesc procesul de imbatranire, ajuta digestia, accelereaza arderile grasimilor si  imbunatatesc circulatia sangelui. Consuma o cana cu ceai cald sau apa calda cu 30 de minute inainte de o masa principala. 

12. Nu te spala pe dinti imediat dupa masa. Specialistii nu recomanda spalatul dintilor imediat dupa masa, deoarece acest obicei afecteaza smaltul dentar. Cel mai bun moment ca sa te speli pe dinti este la o jumatate de ora dupa ce ai servit masa. 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 12 obiceiuri simple care te ajuta sa fii mai slaba si mai sanatoasa