11 probleme cauzate de sedentarism. Unele sunt foarte grave

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sedentarism

Din pacate, stilul de viata modern favorizeaza stilul sedentar, pentru ca petrecem din ce in ce mai multe ore la birou in fata calculatorului, acasa in fata televizorului si dormim pe apucate. Daca te lasi in voia acestor facilitati moderne, menite sa ne faca viata mai usoara, risti sa-ti pui sanatatea in pericol. Societatea moderna este menita sa ne usureze viata si nu sa ne-o complice. Depinde doar ne noi sa echilibram balanta si sa avem putina vointa sa mai facem si putina miscare. Ideea este ca nu trebuie sa stea inactiv ca o leguma corpul. Mai jos puteti vedea cum afecteaza sanatatea sedentarismul:

1.Obezitate
Lipsa miscarii de orice fel nu face altceva decat sa favorizeze depunerea grasimilor, fapt pentru care creste riscul la a deveni obez. Odata cu obezitatea apar si mai multe probleme de sanatate precum afectiunile cardiovasculare, colesterolul ridicat si chiar decesul.

2.Muschi lasati
Muschii trebuie antrenati mereu pentru ca altfel se atrofiaza si se lasa. Nu cred ca-si doreste cineva acel aspect de piele flasca si moale. Cu cat depozitele de grasime sunt mai mari cu atat masa musculara este mai scazuta in cazul persoanelor sedentare.

3.Dereglarea metabolismului
Daca muschii nu sunt pusi in miscare, circulatia sangelui este ingreunata, iar metaboslimul va incetini, fapt care presupune arderea unui numar foarte mic de calorii. Este foarte periculos sa ai un metabolism incet, deoarece vei favoriza si dereglarea cantitatii de zahar si trigliceride din sange si poti face diverse tipuri de diabet, dar si alte boli metabolice.

4.Risc de cancer
Fara miscare celulele corpului nu se mai regenereaza din cauza lipsei oxigenarii si nici functiile organismului nu-si mai fac treaba in mod corespunzator pentru a avea o stare generala de bine. Celulele canceroase o pot lua razna si se pot inmulti excesiv, fapt pentru care poti dezvolta cancer mamar, cancer de colon, cancer de prostata, melanom, cancer de vezica urinara, cancer pancreatic, cancer de endometru. Creste astfel riscul de deces.

5.Afectarea posturii si a coloanei vertebrale
Daca stai prea mult timp pe scaun fara sa-ti mai iei o pauza de miscare sau de dezmortire, muschii care sprijina coloana vertebrala slabesc si la fel si cei din zona soldului, dar si tendoanele genunchilor. Iti vei ingreuna mobilitatea din cauza rigiditatii spatelui.

6.Osteoporoza
Lipsa punerii in miscare a oaselor duce la slabirea rezistentei lor si creste riscul de a dezvolta osteoporoza. Este o afectiune care se caracterizeaza prin slabirea si fragilitatea oaselor. Nu mai zic durere cat cuprinde cand incerci sa te misti.

7.Limitarea functiei sistemului circulator
Sistemul circulator are functiile sale bine definite pentru buna functionare a organismului, iar un stil de viata inactiv duce la ingreunarea circulatiei sangelui, iar toate procesele sunt date peste cap. Cu cat faci mai putina miscare cu atat mai multa glucoza se aduna in sange si poti dezvolta diabet, boli de inima si chiar depresie din lipsa endorfinelor din sange.

8.Boli cardiovasculare 
Are legatura tot cu proasta circulatie a sangelui, iar cu cat stai mai mult pe scaun fara sa te mai misti din cand in cand, risti sa faci arteroscleroza, tromboze venoase, hipertensiune arteriala, boli coronariene si chiar cheaguri de sange la membrele inferioare.

9.Risc foarte crescut pentru diabet zaharat
Am spus si anterior ca alte efectiuni pot duce si la aparitia diabetului, dar poate aparea si in mod direct din cauza sedentarismului. Daca sangele nu este pus in miscare, nivelul trigliceridelor nu se normalizeaza, fapt pentru care se acumuleaza zahar in sange si asa se face diabetul de diverse tipuri. Nivelul de sahar din sange se poate tine sub control doar cu ajutorul exercitiilor fizice.

10.Imbatranire prematura
AND-ul este stabilit de cromozomi, care au la capete niste telomeri. Cei care duc o viata inactiva, risca sa li se scurteze mai repede telomerii si apare imbatranirea prematura.

11.Probleme cu somnul
Este foarte usor sa dezvolti insomnii daca esti inactiv fizic. Un corp inactiv nu simte nevoia sa se odihneasca pe timpul noptii si este foarte periculos pentru organism sa nu doarma noaptea. Iti dai peste cap toate functiile organismului.

Daca sunteti o persoana sedentara si vreti sa luati masuri pentru a impiedica aparitia diverselor afectiuni de sanatate, poti incepe prin a face zilnic cateva exercitii fizice moderate, iar cu timpul poti mari intensitatea. Nu este indicat sa faci exercitii intense cand ai dus ani intregi o viata inactiva. Organismul trebuie sa se acomodeze. Nu spune nimeni ca trebuie sa va faceti abonament la sala de fitness daca nu aveti timp. Exista exerciii simple precum Tabata pe care le puteti face acasa, dar si alte exercitii. Oricine le poate face si nu va ia zilnic mai mult de 30 de minute.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 11 probleme cauzate de sedentarism. unele sunt foarte grave