10 surse naturale de fortificare a imunitatii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Aparatul imunitar cu care natura ne-a inzestrat si fara de care n-am putea supravietui nici macar o zi trebuie ajutat sa functioneze la capacitate maxima. Mai ales in aceasta perioada, cind racelile si gripa ne ameninta la tot pasul. Nu trebuie sa ne indopam cu medicamente. Revigorarea imunitatii se poate obtine si cu plante cu actiune specifica, adevarate vaccinuri antigripale oferite de natura.

Echinaceea, leacul de capatii al pieilor rosii, da cele mai spectaculoase rezultate in timpul sezonului rece, in prevenirea gripei. Remediile cu echinaceea au efecte in 3-4 zile si pot fi folosite pe termen lung, fara efecte adverse. Pe termen scurt, cel mai rapid si simplu mod de administrare este tinctura, o lingurita de trei ori pe zi. Echinaceea e buna la debutul bolii, in caz de infectii in git, amigdalita, infectii renale sau chiar tumori benigne. Vitamina C combinata cu echinaceea reduce incidenta racelii cu 86%, echinaceea simpla doar cu 65%, iar atunci cind boala deja s-a instalat, echinaceea reduce dezvoltarea racelii cu 33%.

Cel mai redutabil concurent al echinaceei este arnica, deoarece, pe linga efectele imunostimulatoare, are si o actiune antibiotica foarte puternica, putind fi eficienta si in cazul infectiilor gata declansate. Mai mult, datorita efectelor sale antidepresive si tonice cerebrale, este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna. Intern, se foloseste tinctura, cite 50 de picaturi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa, de trei-patru ori pe zi. Sau, sub forma de gargara. Arnica e buna in guturai, faringita, amigdalita, bronsita, sinuzita, boli insotite de febra, infectii urinare.

Ginsengul mareste capacitatea si viteza de adaptare a organismului la frig si stres, sporeste imunitatea organismului, adaptindu-l usor la oscilatiile de temperatura. Sub actiunea ginsengului, infectiile dau inapoi, convalescenta este mai scurta, puterea de munca sporeste. La venirea anotimpului rece, o cura de 10-20 de zile cu aceasta planta tine la distanta gripa si guturaiul. Se administreaza circa 1 g de radacina pe zi, pentru un adult.

Maghiranul are efecte imunostimulatoare foarte rapide. Mareste temperatura organismului, producind un acces de febra (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar sa actioneze extrem de eficient. Doua cani de ceai fierbinte de maghiran constituie un remediu salvator in fazele incipiente ale racelii. Maghiranul este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si contracturi musculare.

Tinctura de propolis (concentratie 20-30%), cite 20-30 de picaturi diluate in 100 ml apa, timp de una-doua saptamini, stimuleaza imunitatea. Tot din produsele stupului, polenul are acelasi efect intaritor. Se iau doua lingurite de granule zilnic, timp de o luna.

Usturoiul ne fereste de raceli. Se maninca 3-5 catei zilnic, timp de doua-trei saptamini, sau se beau citeva inghitituri de macerat de usturoi. Hreanul se consuma ca salata sau ca macerat, timp de doua-trei saptamini sau mai mult. Lamiile se consuma ca atare, suc sau macerat, pe timp nelimitat. Se pot face cure de cite o luna, consumind cite 100 g de germeni de griu zilnic. Consumul nelimitat de mere este un antigripal dovedit.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 surse naturale de fortificare a imunitatii