10 sfaturi pentru a fi sanatos

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 5, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 10 sfaturi pentru a fi sanatos

Sanatatea se afla pe lista prioritatilor pentru celor mai multe persoane. Exista atat de multe voci care ne ne recomanda diete sau alimente minune, incat uneori poate deveni obositor. Cu toate acestea, sa ai grija de corpul tau se reduce la cateva alegeri simple zi de zi care conduc la beneficii importante de-a lungul timpului.

Nu trebuie sa urmezi o dieta extrema, sa iei un pumn de suplimente in fiecare zi sau sa faci antrenamente de patru ore pentru a fi sanatoasa, a ajunge la greutatea potrivita pentru tine sau pentru a trai mai mult. Iata cateva lucruri simple pe care le poti face zi de zi si care iti vor aduce beneficii majore pentru inima, creier, digestie si starea de dispozitie.

1. Fibrele solubile nu trebuie sa lipseasca din dieta ta
Fibrele solubile imbunatatesc sanatatea inimii, nivelul glicemiei si sunt de ajutor pentru digestie. Acestea se gasesc in ovaz, pere sau orz si sunt de ajutor in reducerea colesterolului si controlul senzatiei de foame. Acest tip de fibre se digera mai greu, regleaza digestia si dizolva toxinele care iti slabesc sistemul imunitar. 

Alte surse bune de fibre solubile: portocale, banane, fructe de padure, sfecla, ceapa, morcovi, sparanghel, dovleac, cartofi sau seminte de chia. 

2. Consuma legume cu frunze verzi in fiecare zi
Daca ar fi sa numim un singur aliment care poate imbunatati sanatatea mai mult decat oricare altul, atunci legumele cu frunze verzi ar fi cu siguranta prima recomandare. Spanac, varza creata (kale), salata verde sau napi contin clorofila (care poate reduce inflamatia, imbunatati sanatatea ficatului), cantitati importante de vitamina A (beta-caroten) si vitamina C. Sunt si foarte sarace in calorii si iti tin de foame pentru o perioada lunga.

Un alt beneficiu al legumelor cu frunze verzi este cantitatea mare de magneziu, care reduce nivelul glicemiei, confera energie, reduce stresul si te ajuta sa dormi mai bine. Crude sau gatite, legumele cu frunze verzi sunt intotdeauna o alegere buna.

3. Bea zilnic un smoothie
Nu iti recomandam sa cumperi un smoothie de la supermarket care poate contine mult zahar si conservanti. Dimpotriva, te incurajam sa iti faci singura smoothie-ul, folosind ingrediente organice si proaspete. Astfel, poti introduce cel putin inca trei fructe/legume in dieta ta zilnica. in plus, este mai hranitor decat cerealele sau gustarile rafinate si are propietati anti-inflamatorii. 

4. Redu consumul de zahar
stim, nu este deloc placut sa auzi asta. Fara prajituri sau ciocolata te intrebi? Nu neaparat! Zaharul este unul dintre cele mai simple moduri de a lua in greutate si a-ti creste riscul de diabet de tip 2 - ceva ce sigur nu iti doresti. Mai mult, contribuie la inflamatiile din organism, este rafinat si nu iti tine de foame. Asa ca, alege fructele proaspete sau deserturile raw vegane. Evitarea zaharului este unul dintre cele mai simple moduri de a atenua acneea si de a tine la distanta imbatranirea prematura.

5. Consuma cat mai multe legume si zarzavaturi
Daca nu esti pregatit sa ai o alimentatie complet vegetariana, ce poti face este sa consumi cat mai multe legume. Acesta este modul cel mai sigur spre o viata longeviva de a-ti pastra inima sanatoasa pentru o perioada lunga de timp.

6. Hidratarea este esentiala
Apa este necesara pentru a mentine un organism sanatos, iar deshidrarea poate fi cauza multor probleme de sanatate, multe dintre care s-ar putea nici sa nu stii. Si, mai important, cand bei apa nu mananci zahar si nu bei cofeina sau bauturi energizante, care iti afecteaza glandele suprarenale. incearca sa bei apa si ceaiuri de plante.

7. Mananca un aliment proaspat la fiecare masa
Pe langa smoothie-uri din fiecare zi incearca sa incluzi un aliment proaspat la fiecare masa. Este destul de simplu, iar daca faci asta de trei ori pe zi timp de o saptamana, consumi 21 de fructe, legume sau zarzavaturi fara sa te gandesti prea mult! Aceasta alegere inseamna mai putin batoane de ciocolata, produse de patiserie sau mezeluri!

8. Culca-te mai devreme
Pe langa atentia pe care o dai meselor si hidratarii, nu uita de somn. stim ca auzi asta de multe ori, cu toate acestea nu suficient de multe persoane dorm cat ar trebui. Cel putin sapte ore de somn, preferabil opt, vor asigura o stare buna de sanatate hormonilor tai, ceea ce inseamna mai putin stres si o greutate sanatoasa - indicatorii unui stari de sanatate buna.

9. Consuma grasimi anti-inflamatorii
Sursele vegetale de grasimi omega 3 sunt importante pentru a-ti reduce riscul de boli de inima si iti imbunatatesc sanatatea creierului, te pot ajuta sa scapi de kilogramele in plus si reduc inflamatia. Printre sursele bune de grasimi se numara - nucile, semintele de chia, semintele de in, caju, migdale, seminte de canepa, avocado si fructele de acai.

10. Nu redu drastic numarul caloriilor pe care le consumi
Organismul tau are nevoie de calorii nu doar pentru energie, ci si pentru a-si pastra sanatatea. Cu cat consumi mai putine calorii, cu atat metabolismul tau incetineste pentru a conserva calorile si energia. Nu trebuie sa abuzezi de alimente bogate caloric precu uleiurile, dar trebuie sa te asiguri ca ai o dieta completa din care nu lipsesc carbohidratii complecsi, proteinele sanatoase sau grasimile.

In schimb, fa cat mai mult sport! iti da o stare de bine, iti modeleaza corpul, diminueaza celulita si aspectul pufos, iti face inima sanatoasa, creste imunitatea organismului si, nu in ultimul rand, te va ajuta sa arzi calorii.

sursa: csid.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 sfaturi pentru a fi sanatos