10 motive pentru a consuma bere mai des

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Iata 10 motive plauzibile pentru a introduce berea in alimentatia de zi cu zi: nu ingrasa, rehidrateaza dupa efort fizic, reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, reduce riscul de aparitie al bolii Parkinson, creste nivelul de 'colesterol bun', contine antioxidanti, contine siliciu, contine vitamina B12, este o sursa de fibre.

Nu ingrasa
Cu un continut caloric mult mai mic decat al altor bauturi alcoolice - 43 kcal la 100 ml in cazul celei cu alcool si doar 17 kcal la 100 ml in cazul celei fara alcool -, berea este acuzata pe nedrept de cresterea in greutate. Ce trebuie avut in vedere insa este mentinerea unui stil de viata sanatos care sa presupuna o dieta organizata, fara un consum de alimente hipercalorice.

Rehidrateaza dupa efort fizic
Cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si cei din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid au decis: consumul responsabil de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic. Compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie, facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales atunci cand se realizeaza intr-un mediu calduros. Berea furnizeaza organismului elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidantii. Incluzand in compozitia sa 93% apa, berea se caracterizeaza printr-un efect racoritor si puterea de a reduce senzatia de sete.

Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi
Berea are un continut redus de calciu si este bogata in magneziu, ceea ce ajuta la protejarea impotriva formarii pietrelor la bila si la rinichi. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care a fost recomandat consumul unui pahar de bere pe zi pentru reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi. In acest sens, un rol l-ar putea avea aportul crescut de apa, care are drept rezultat formarea si excretia de urina (diureza).

Reduce riscul de aparitie al bolii Parkinson
Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa raspandita care afecteaza persoanele peste 50 de
ani. Mai multe studii au aratat ca berea consumata in cantitati moderate si alti cativa factori ai stilului de viata se asociaza unui risc scazut de dezvoltare a bolii Parkinson.

Creste nivelul de “colesterol bun” (colesterol HDL)
Cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL) in sange creste in timpul consumului de bere. S-a aratat ca nivelul mai ridicat de „colesterol bun” se asociaza cu un risc mai mic de boli coronariene. Cercetarile au demonstrat ca un pahar de bere pe zi poate creste semnificativ nivelul de colesterol HDL.

Asigura protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori
Unele cercetari au demonstrat ca cei care consuma bere in mod responsabil beneficiaza de un grad de protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori, cunoscuta ca fiind cauza majoritatii ulcerelor de stomac si un posibil factor de risc pentru cancerul de stomac. Consumul de bere faciliteaza eradicarea acestui organism datorita unui efect antibacterian.

Este o sursa de antioxidanti
Berea contine antioxidanti naturali, sursa lor fiind atat maltul (orz), cat si hameiul. Cercetarile au aratat ca numarul antioxidantilor din sange creste ca urmare a consumului de bere, ceea ce indica faptul ca antioxidantii din bere sunt absorbiti prompt, poate chiar mai rapid decat cei din alimentele solide.

Este o sursa bogata de siliciu
Provenit din doua surse naturale: apa si in special orz, s-a dovedit ca siliciul este important pentru sanatatea oaselor, imbunatatind chiar densitatea minerala a oaselor la femeile care primesc suplimente de siliciu prin dieta. In plus, siliciul din bere ar putea contribui la reducerea riscului bolii Alzheimer.

Este o sursa de vitamina B12 in dietele vegetariene
In cazul adoptarii unei diete vegetariane, organismul risca sa fie privat de vitaminele pe care le asimileaza in mod normal din alimentele de origine animala. Astfel, o sursa naturala de vitamina B12, care se gaseste in special in alimentele de origine animala si care are un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, fiind supranumita vitamina bunei dispozitii, este chiar berea. Preparata din cereale, berea este o sursa buna de vitamine esentiale vietii, cercetari recente demonstrand o absorbtie ridicata de vitamine de tip B la introducerea in dieta a consumului responsabil de bere. Pe langa completarea unei diete sanatoase, vitaminele si mineralele din bere pot avea si alte beneficii asupra sanatatii. Cercetari recente sugereaza ca vitaminele de tip B (B6, B9 si B12), care se regasesc in aceasta bautura, pot furniza consumatorilor de bere o protectie suplimentara impotriva bolilor cardiovasculare.

Este o sursa de fibre
Berea este o sursa de fibre solubile derivate din peretii celulelor de orz, unul dintre ingredientele sale de baza. Doua pahare de bere contin in medie 10% din doza zilnica recomandata de fibre solubile, unele beri putand furniza pana la 30%.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 motive pentru a consuma bere mai des