10 cauze ale colesterolului crescut

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru colesterol crescut

Valoarea optima a HDL (bun) este, in medie, 40 mg/dl la barbati si 45 mg/dl la femei, in timp ce LDL (rau) trebuie sa fie de cel mult 4 ori mai mare decat HDL. La bolnavii hipertensivi, cu diabet si fumatori acest raport trebuie sa fie mai mic pentru a evita aparitia unor factori de risc. Cresterea nivelului de colesterol este cauzata de incarcarea sangelui cu grasimi pe care le preia din ficat, din intestin sau din alte depozite grase ale corpului. Aceste grasimi din sange pot sa apara si in urma unor tulburari metabolice provocate de diabet zaharat, insuficienta renala cronica, hipotiroidism, afectiuni hepatice, obezitate, consum exagerat de tutun, alcool sau de medicamente chimice.

S-a constatat ca forma LDL (rau) se ataseaza pe peretii interiori ai arterelor, se unesc in forma de „placute de aterom“ si micsoreaza diametrul vaselor sanguine. Treptat, vasele se sclerozeaza, isi pierd elasticitatea, devin friabile si se obtureaza, partial sau total, ducand la ateroscleroza aparuta in diferite parti ale organismului. In unele cazuri se ajunge la rupturi de vase si formarea de cheaguri care astupa vasul. Consecintele acestei afectiuni in zona inimii pot fi: cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic, iar la membrele inferioare se manifesta prin dureri acute in pulpe (mai ales la mers) si innegrirea degetelor de la picioare.

Procesul de sclerozare incepe cu arterele mici ale inimii, creierului si ale picioarelor care se infunda mult mai usor provocand dureri acute. Treptat, se ingusteaza si vasele mari. Acestea au suprafata interna aspra si pot retine cheagurile de sange care impreuna cu moleculele de colesterol duc la tromboze. La o hipertensiune crescuta brusc, cheagurile se desprind de pe suprafata vaselor, intra in circuitul sanguin si pot provoca o embolie, cu accidente cerebrale si vasculare grave.

Exista mai multe cauze ce pot contribui la cresterea nivelului colesterolului. Acestea includ:

regimul bogat in grasimi de origine animala (carne, lactate grase) si grasimi trans (dulciuri, snacksuri, margarina, ulei de palmier etc.)
obezitatea - un indice de masa corporala peste 30 creste semnificativ riscul de formare a placilor de aterom pe vasele de sange
circumferinta mare a taliei - barbatii a caror talie depaseste 102 centimetri si femeile care au o circumferinta a taliei de peste 89 de centimentri sunt cele mai expuse categorii de persoane la cresterea nivelului de colesterol. 
sedentarismul 
fumatul - afecteaza peretii vaselor sangvine si favorizeaza dezvoltara depozitelor de grasime
diabetul
hipotiroidismul
varsta - dupa 20 de ani, nivelul colesterolului creste in mod natural, dar dupa 50 de ani acesta tinde sa se acumuleze excesiv in sange
sexul - femeile aflate la menopauza tind sa acumuleze mai usor colesterol in organism
istoricul familial - daca unul dintre parinti a avut colesterolul crescut, e foarte posibil sa mostenesti aceasta problema

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 cauze ale colesterolului crescut