10 afectiuni care pot fi tratate acasa

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru febra

Hotarasti sa mergi la urgente pentru ca seara trecuta ai avut febra si te-a suparat o durere de urechi. Ajungi la spital si începi sa îi descrii asistentei simptomele, iar aceasta te roaga sa astepti. si, în timp ce astepti, în fata ta sunt preluati alti pacienti. Acest lucru te nemultumeste si ai vrea sa tragi pe cineva la raspundere.

Înainte de a trage o concluzie gresita, trebuie sa stii ca la serviciile de urgenta nu se acorda ajutor pe baza principiului primul venit, primul servit. În schimb, pacientii sunt preluati îm baza gravitatii problemelor, deci cu cat esti mai putin bolnav sau ranit, cu atat vei astepta mai mult.

Afla care sunt problemele de sanatate ce nu sunt considerate urgente si care pot fi tratate acasa!

1. Febra. Este normal ca temperatura corpului sa aiba fluctuatii pe parcursul zilei si, de asemenea, consideri ca este firesc sa faci febra daca racesti. Prin prezenta febrei, corpul tau se lupta cu o infectie, fie ea minora sau severa. Pe de o parte, ar putea fi un simptom al unei raceli sau gripe, iar pe de alta parte ar putea fi un simptom precoce al cancerului. În mod normal, starile de febra nu dureaza mai mult de 24 pana la 48 de ore, iar cele mai multe pot fi tratate acasa cu acetaminofen sau ibuprofen. Febra care creste peste 39,4 grade si care dureaza mai mult de 72 de ore trebuie evaluata de medic. 

2. Taieturi minore sau julituri. Ranile minore la nivelul pielii, cum ar fi taieturile sau zgarieturile minore, nu necesita un drum pana la serviciul de urgenta. De fapt, probabil ca nici nu este nevoie sa te adresezi medicului. Ranile superficiale pot fi tratate acasa. În primul rand, preseaza zona pentru a opri sangerarea. Apoi curata si bandajeaza zona. Asta e tot.
În cazul în care sangerarea este abundenta si continua chiar si dupa 10-15 minute de presiune ferma, trebuie neaparat sa mergi la urgente.
julituri in genunchi

3. Simptome de raceala. Simptomele racelii comune sunt cunoscute aproape tuturor: tuse, stranut si dureri în gat. Daca nu prezinti dificultati la respiratie, dureri toracice sau febra care se apropie de 40 de grade, nu este nevoie sa te prezinti la spital.

4. Întepaturi de insecte. Atunci cand te înteapa o albina, spre exemplu, observi ca zona afectata este rosiatica si dureroasa. Vestea buna este ca aproape toate întepaturile de insecte se pot trata acasa si se vor vindeca în doar cateva zile. Medicamentele pentru reducerea durerii vor ajuta la diminuarea umflaturii si a disconfortului, iar aplicarea ghetii pe zona afectata va ajuta, de asemenea, la reducerea durerii. Bineînteles, în aceste cazuri, persoanele care sunt alergice la întepaturile de albine trebuie sa se prezinte de urgenta la spital pentru a evita socul anafilactic.

5. Iritatii. Cele mai multe iritatii care apar nu sunt urgente care sa puna în pericol viata si pot fi tratate acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa clatesti zona cu apa cat mai repede posibil. Orice eruptie care se raspandeste rapid, prezinta umflaturi si este însotita de febra necesita evaluarea imediata a unui medic.
iritatii pe spate

6. Muscaturi de animale. O rana provocata de muscatura este considerata minora daca este mica, superficiala, sangerarea se opreste de la sine dupa ce zona a fost presata 10-15 minute si daca a fost facuta de un animal cu risc scazut de rabie. În cazul în care muscatura unui animal este adanca si a patruns în piele, solicita ajutor medical de urgenta.

7. Abcese cutanate. Acestea sunt rosii, umflate si infectate sub piele. Un abces este, în esenta o infectie mica si plina de puroi, precum un furuncul. Daca un abces se înroseste si este însotit de febra de 38,8 grade sau mai mare, infectia se poate raspandi, ceea ce înseamna ca este nevoie de o vizita la urgente.

8. Boli cu transmitere sexuala. Multe dintre aceste boli prezinta simptome minore, cum ar fi iritatiile genitale. Bolile cu transmitere sexuala cauzate de infectiile bacteriene, cum ar fi chlamydia, pot fi tratate si vindecate cu antibiotice.

9. Arsuri minore. Acestea pot fi tratate acasa, începand cu aplicarea unei comprese cu apa rece pe zona arsa. Aplica aloe vera sau o crema cu antibiotic pe rana, apoi pune un bandaj uscat. Arsurile de gradul I se pot vindeca într-o saptamana sau chiar mai putin, iar arsurile de gradul II, în doua-trei saptamani. Arsurile de gradul III si IV reprezinta urgente medicale care pun în pericol viata, din cauza daunelor extinse nu numai asupra pielii, ci si asupra muschilor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sange, oaselor si nervilor.

10. Glezne rasucite, entorse si alte traume minore. Multe dintre entorse pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul trusei speciale pentru asemenea cazuri. Se recomanda compresele cu gheata si odihna în primele doua zile. În cazul în care vatamarea este mai grava, atunci trebuie sa vizitezi medicul pentru o radiografie.

Acum, ca stii ce ar trebui sa faci pentru a trata acasa problemele minore, sigur te vei gandi de doua ori înainte de a apela serviciile medicale de urgenta!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 afectiuni care pot fi tratate acasa