''Carnea'' crescuta in laborator, mult mai ieftina decat cea naturala, va deveni in curand o realitate

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Eticheta „produs traditional” ar putea avea o cu totul alta semnificatie in viitorul apropiat, respectarea unei retete si metode traditionale implicand si folosirea de carne „reala”. Alternativa, mai ieftina, vor fi produsele din carne de laborator „crescuta” in cuve speciale folosind un amestec de chimicale in rolul de nutrienti. Tehnologia dezvoltata de compania olandeza Monsa Meat promite sa deschida o noua piata de carne, care va concura fermele traditionale cu produse similare ca aspect, gust si textura, obtinute insa la preturi mult mai mici.

Proiectul finantat deja cu o suma de 8.7 milioane dolari vizeaza acoperirea cererii uriase de alimente existenta la nivel global, oferind o modalitate mult mai competitiva pentru realizarea preparatelor din carne. Avand in vedere ca primul hamburger creat folosind carne sintetica a fost „testat” inca din anul 2013, este usor de anticipat ca tehnologia se afla deja la un stadiu avansat, potrivit go4it.ro.

Concret, procedeul consta in obtinerea si multiplicarea unei culturi de celule prelevate de la animale vii, substituind ferma traditionala cu o serie de cuve in care „carnea” este crescuta ca si produs final, imitand conditiile existente in organismele vii. Fara furaje si animale care sunt crescute si sacrificate, carnea de „cultura” prelevata direct cuva cu nutrienti esentiali necesita mai putine etape de procesare si poate ajunge pe piata mai rapid. In plus, metoda care nu presupune sacrificarea unor animale vii ar putea fi apreciata de criticii fermelor in regim intensiv, indelung criticate pentru metodele de crestere care nu tin cont de stresul si disconfortul la care sunt supuse animalele.

In mod previzibil, reprezentantii industriei „traditionale” de carne incearca sa discrediteze si chiar sa blocheze autorizarea noii metode de obtinere a carnii. Una dintre caile de atac folosite este incercarea de a interzice promovarea produselor de laborator  folosind termenul „carne”, pe motiv ca ar crea confuzie in randul cumparatorilor. Alte temeri tin de valoarea nutritiva si eventuale riscuri pentru sanatate asociate consumului de carne obtinuta prin metode de laborator. Cert este ca introducerea preparatelor din carne de cultura reduce dramatic consumul de apa si furaje necesare in mod normal unei ferme de animale, cu efecte directe asupra pretului alimentelor si sustenabilitatea pe termen lung  a unei populatii umane tot mai numeroasa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ''carnea'' crescuta in laborator  mult mai ieftina decat cea naturala  va deveni in curand o realitate