"Bandajul injectabil" creat din alge ar putea opri sangerarile interne in cateva minute

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, April 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cercetatori din Texas au inventat un "bandaj" injectabil realizat dintr-un ingredient regasit in mod obisnuit in alimente si nanoparticule. Materialul ajuta la oprirea rapida a sangerarilor interne, dar si la vindecarea mai eficienta a ranilor.

Atunci cand o persoana este ranita, sangerarea poate aparea in unele cazuri si in interior.  Conform Science Alert, focurile de arma sau alte tipuri de rani pot provoca sangerari interne ce trebuie oprite imediat. 

In ultimii ani, cercetatorii au realizat noi materiale care pot opri sangerarea, insa oprirea sangerarii din regiuni extrem de adanci ale corpului inca reprezinta o provocare. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Texas au inventat un "bandaj injectabil" cu totul nou ce are la baza agent de gelifiere din alge si nanoparticule bidimensionale din lut. 

Impreuna, aceste ingrediente formeaza hidrogel, o substanta extrem de absorbanta cu o consistenta gelatinoasa. "Hidrogelul injectabil este un material promitator pentru ranile interne si sangerari, deoarece aceste biomateriale pot fi introduse in zona ranii prin intermediul unei operatiuni minim-invazive," scrie echipa in cadrul lucrarii. 

Principala substanta din hidrogelul injectabil este k-caragenan derivat din algele rosii. in cadrul studiilor anterioare specialistii au descoperit ca particulele de nanosilicat pot imbunatati structura gelului prin formarea unui cadru. 

Atunci cand substanta a fost testata pe animale si tesut uman creat in laborator, nanoparticulele au dus la coagularea sangelui in mai putin de trei minute. "Un bandaj injectabil ideal ar trebui sa se soldifice imediat dupa injectarea in regiunea in care se afla rana," a declarat biomedicul Akhilesh K. Gaharwar. Pe de alta parte, specialistii au observat o regenerare mult mai rapida a ranii in cadrul testelor de laborator. 

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: "bandajul injectabil" creat din alge ar putea opri sangerarile interne in cateva minute