spalaturi vaginale
Spălăturile vaginale-bune sau nu?

Fie din dorinţa de a scăpa de secreţiile vaginale abundente sau pentru a preveni o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat, unele femei apelează la duşuri vaginale. Acestea pot face mai mult rău decât bine dacă nu sunt făcute la recomandarea medicului.

Acizii lactici te protejează de infecţii
Flora vaginală, o parte a florei umane, este formată din numeroase microorganisme. Cele care asigură nivelul optim al pH-ului sunt din familia Lactobacillus, care produc acizii lactici. Aceştia protejează vaginul împotriva infecţiilor prin menţinerea unui pH optim de sub 4,5. Când duşurile vaginale sunt prea frecvente, echilibrul florei este distrus, iar bacteriile nu mai întâlnesc bariera naturală de protecţie. Astfel apar infecţiile vaginale.

Doar la recomandarea medicului
Spălăturile vaginale nu trebuie să fie un obicei de rutină, cu atât mai puţin unul zilnic. Unele infecţii vaginale, cum este candidoza, produc o secreţie vaginală abundentă, numită leucoree. Doar în urma consultului specializat şi după analiza examenului de secreţie vaginală şi de cultură, medicul specialist recomandă tratamentul adecvat. Înainte de începerea lui, doctorul poate indica îndepărtarea secreţiei în exces prin intermediul spălăturilor vaginale. Aşadar, duşurile vaginale sunt recomandate doar în situaţii speciale, ca adjuvant în cazul infecţiilor vaginale.

Se folosesc soluţii speciale
Atunci când sunt indicate de medicul ginecolog, spălăturile vaginale se fac cu ajutorul unui dispozitiv medical, un irigator, care se găseşte în farmacii. Există numeroase preparate sub formă de pulbere care se dizolvă în apă şi care pot fi folosite în spălătura vaginală. La fel de recomandat este şi bicarbonatul de sodiu.

Nu sunt un mijloc de contracepţie
O secreţie vaginală care atrage atenţia prin miros, aspect sau consistenţă modificată poate fi semnul prezenţei unei infecţii vaginale. În aceste cazuri este recomandată vizita la medic pentru diagnostic şi tratament. Infecţia vaginală poate dispărea numai în urma tratamentului local cu ovule şi/sau cu tablete antibiotic sau antimicotice. De asemenea, duşurile vaginale nu reprezintă o metodă de contracepţie, aşadar nu sunt recomandate după contacte sexuale neprotejate.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate