Pe vremuri o boală comună, rujeola (pojarul) nu mai este foarte răspândită în prezent, datorită vaccinului. Virusul se transmite pe calea aerului, prin strănut sau tuse. Boala poate afecta orice persoană care nu a fost vaccinată împotriva rujeolei, mai ales dacă face călătorii în zone ale lumii aflate în curs de dezvoltare, precum şi persoanele care au o deficienţă de vitamina A.
Virusul incubează în primele 10-14 zile de la infectare, simptomele fiind febra, tusea uscată, durerea în gât, nas care curge, conjunctivită şi puncte roşii care apar mai întâi pe faţă şi apoi pe restul corpului. Persoana este contagioasă cu 4 zile înainte de apariţia erupţiei şi 4 zile după dispariţia lor.
Complicaţiile rujeolei sunt infecţia urechii, bronşita, laringita, penumonia, encefalita şi probleme în sarcină şi poate cauza chiar moartea. Rujeaola poate fi prevenită doar prin vaccin, care se face în două doze, prima la vârsta de un an, cea de a doua între 5 şi 7 ani.
Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:
Exista trei etape importante:
1. Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom
2. Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) - congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.
3. Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.
© Copyright Stiri din Sanatate