Semnele care indică lipsa de vitamina D

 
lipsa vitamina D
 

Vitamina D, cunoscută și sub numele de "vitamina soarelui", deține un rol crucial în menținerea sănătății organismului. Aceasta este sintetizată în urma expunerii la soare timp de cel puțin 10 minute, contribuind la reglarea nivelului de calciu și fosfor din organism și la întărirea oaselor, precum și la menținerea sănătății musculare și a sistemului imunitar.

Deficitul de vitamina D poate avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate. De aceea, specialiștii recomandă administrarea suplimentelor de vitamina D în perioada septembrie - aprilie, când expunerea la soare este limitată.

Semne ale deficitului de vitamina D

Îmbolnăviri frecvente

Vitamina D reprezintă un element esențial în sprijinirea sistemului imunitar împotriva virusurilor și bacteriilor.

Dacă vă confruntați constant cu răceli repetate, s-ar putea să fie din cauza unor niveluri scăzute ale acestui nutrient critic în organismul dumneavoastră.

Schimbări de dispoziție

Vitamina D influențează, de asemenea, sistemul nervos central, iar nivelurile scăzute de vitamina D în sânge pot provoca modificări ale dispoziției, cum ar fi depresia și anxietatea.

Lumina naturală ne poate îmbunătăți starea de spirit. Dacă sentimentele de indispoziție persistă, chiar și cu suplimente de vitamina D, este recomandat să căutați ajutor specializat.

Oboseală

Un alt indiciu al lipsei de vitamina D este prezența persistenței oboselii, deoarece această vitamină are un rol crucial în generarea energiei în organism.

Dureri musculare

Vitamina D este esențială pentru funcționarea optimă a musculaturii, iar lipsa ei poate provoca dureri și slăbiciune musculară. Poate afecta atât mușchii scheletici, cât și mușchii netezi ai corpului.

Sistemul osos

Vitamina D contribuie semnificativ la absorbția calciului, esențială pentru menținerea unei structuri osoase sănătoase și puternice.

Deficitul de vitamina D poate provoca dureri de oase și de spate, iar în cazuri severe, poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum osteoporoza, în special în rândul femeilor aflate la menopauză.

Necesarul zilnic de vitamina D

Conform recomandărilor generale din ghidurile internaționale privind aportul zilnic necesar de vitamina D pentru persoanele sănătoase, exprimat în unități internaționale (UI), următoarele sunt indicate:

- Copiii între 0 și 12 luni - 400 UI/zi
- Persoanele între 1 și 70 de ani, femeile gravide și cele care alăptează - 600 UI/zi
- Persoanele cu vârsta peste 71 de ani - 800 UI/zi.

În funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane, medicul poate ajusta doza de vitamina D.

Această vitamină poate fi găsită în uleiul de pește, pește (somon, păstrăv, ton, hering, macrou), ciuperci, gălbenuș de ou și produse lactate.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate