De obicei, cei care suferă de prediabet nu prezintă simptome decât după ce au ajuns deja în stadiul de diabet de tip 2. Totuşi, există anumite semne sau predispoziţii care ar trebui să te convingă să ceri sfatul medicului de familie pentru eventuale teste.  Prediabetul este precursorul diabetului de tip 2 şi presupune o glicemie mai mare decât în mod normal. Fără tratament sau modificări ale stilului de viaţă, aproximativ 30% dintre persoanele cu prediabet pot ajunge să dezvolte un diabet de tip 2 în termen de 5 ani. Din fericire, poate fi prevenită progresia de la prediabet până la diabetul de tip 2 cu anumite modificări ale stilului de viaţă şi a dietei
Semnele care îţi arată că ai prediabet

De obicei, cei care suferă de prediabet nu prezintă simptome decât după ce au ajuns deja în stadiul de diabet de tip 2. Totuşi, există anumite semne sau predispoziţii care ar trebui să te convingă să ceri sfatul medicului de familie pentru eventuale teste.

Prediabetul este precursorul diabetului de tip 2 şi presupune o glicemie mai mare decât în mod normal. Fără tratament sau modificări ale stilului de viaţă, aproximativ 30% dintre persoanele cu prediabet pot ajunge să dezvolte un diabet de tip 2 în termen de 5 ani. Din fericire, poate fi prevenită progresia de la prediabet până la diabetul de tip 2 cu anumite modificări ale stilului de viaţă şi a dietei.

Ce te predispune la prediabet
La fel ca diabetul de tip 2, prediabetul apare atunci când corpul tău nu prelucrează corect insulina. Insulina este un hormon pe care îl eliberează pancreasul pentru a ajuta la reglarea cantităţii de zahăr din sânge. Anumiţi factori îţi pot creşte riscul de a face prediabet.

Obezitatea
Este principalul factor de risc al diabetului. Indicele tău de masă corporală îţi arată dacă eşti subponderală, supraponderală sau sănătoasă, comparând înălţimea şi greutatea. Dacă eşti supraponderală sau dacă suferi de obezitate poţi avea un risc mai mare de a face diabet.

De asemenea, o circumferinţă mare a taliei indică faptul că organismul tău se confruntă cu o îngreunare a absorbţiei insulinei. Bărbaţii cu talie mai mare de 40 cm şi femeile cu talie mai mare de 35 cm au cu risc mai mare de a face prediabet.

Sedentarismul
Mişcarea este importantă pentru a controla greutatea şi pentru a creşte sensibilitatea la insulină. Cu cât eşti mai sedentară, cu atât sunt mai mari şansele de a fi diagnosticată cu prediabet.

O dietă nesănătoasă
Dacă obişnuieşti să mănânci pâine albă şi paste în cantităţi mare, ai un aport mare de carbohidraţi rafinaţi, ceea ce influenţează negativ nivelul glicemiei. În plus, o dietă bogată în grăsimi nesănătoase contribuie la creşterea rezistenţei la insulină.

Vârsta de peste 45 de ani
Prediabetul se poate dezvolta la orice vârstă, dar riscul creşte după ce depăşeşti 45 de ani. Aceasta se datorează faptului că persoanele în vârstă pot fi tentate să mănânce mai mult şi sunt expuse la un consum mare de zahăr.

Istoricul familial
Dacă aveţi un părinte care a suferit de diabet de tip 2 depistat înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, sunt şanse mari să te confrunţi şi tu cu această afecţiune. Riscul este ceva mai mic în cazul în care părintele a fost diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Aproape toţi diabeticii de tip 2 au avut mai întâi prediabet.

Diabetul din timpul sarcinii
Aproximativ 50% dintre femeile care au diabet zaharat dezvoltat în timpul sarcinii (o afecţiune numită diabet gestaţional) pot suferi de diabet de tip 2 după ce nasc. În cazul în care mama cu antecedente de diabet gestaţional ajunge să aibă diabet de tip 2, copilul ei are un risc între 2% şi 4% de a face boala de-a lungul vieţii.

Atenţie la aceste semne din faza incipientă!
Dacă ai un prediabet care a progresat deja, este posibil să ai anumite simptome cum sunt o permanentă sete şi o sezanţie de foame de nepotolit, urinare frecventă, oboseală, vedere înceţoşată.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate