Semne de boală pulmonară: Cum să vă evaluați sănătatea plămânilor

 
boala pulmonara
 

Plămânii reprezintă pilonii vitali ai organismului, responsabili de menținerea funcționalității acestuia. Pentru a-ți asigura sănătatea pulmonară, este esențial să fii conștient de diversele semnale ce pot indica potențiale probleme medicale în stadii incipiente. Descoperă simptomele ce ar putea trăda afecțiuni pulmonare.

Sănătatea plămânilor poate fi afectată de o varietate de factori, crescând astfel riscul apariției unor complicații medicale. Pentru a preveni aceste probleme sau pentru a gestiona simptomele existente, este recomandat să adoptăm un stil de viață sănătos, ce include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, un somn adecvat între 7 și 9 ore pe noapte și evitarea substanțelor nocive, în special a fumatului.

Indicii ale unor posibile afecțiuni pulmonare

Pentru a-ți păstra sănătatea plămânilor, este util să fii atent la semnele care ar putea indica prezența unor boli pulmonare. Deși inițial pot părea banale, ignorate, aceste semne ar putea evolua și pune în pericol starea ta de sănătate.

Dacă observi semne care te îngrijorează și care sugerează o afecțiune pulmonară, este recomandat să consulți cât mai curând un pneumolog. Prin aceasta, poți primi un diagnostic precis și un tratament adecvat, bazat pe investigații specifice.

De asemenea, este important să incluzi în alimentația ta anumite nutrienți benefici pentru sănătatea plămânilor. Printre aceștia se numără magneziul, acizii grași omega-3, vitaminele A, C, D și E.

Respirație șuierătoare
Prezența unei respirații șuierătoare poate indica probleme serioase de sănătate pulmonară. Acest simptom poate fi asociat cu infecții respiratorii ușoare sau cu astmul. Dacă observi respirație șuierătoare însoțită de dificultăți de respirație, respirație rapidă sau cianoză (înroșirea pielii), solicită imediat asistență medicală de urgență.

Durere toracică
Senzația de durere în piept, cunoscută și sub numele de angină pectorală în terminologia medicală, este adesea asociată cu afecțiuni ale inimii. Angina pectorală apare atunci când inima nu primește suficient oxigen. Boli precum boala coronariană sau boala coronariană microvasculară sunt printre cauzele comune ale acestui simptom. Cu toate acestea, durerea în piept poate, de asemenea, semnala probleme de sănătate pulmonară, cum ar fi formarea unui cheag de sânge sau o infecție, conform CNET.

Dispnee
Experimentarea dificultății de a respira profund, în special în absența efortului fizic, poate indica probleme serioase de sănătate la nivelul plămânilor. Acestea pot include astmul sau afecțiuni cardiace. De asemenea, scurtarea respirației poate indica un nivel redus de condiție fizică, fiind unul dintre semnele care ar putea sugera afecțiuni pulmonare.

Unghii violete
Prezența unghiilor violete poate fi un semn de cianoză, o afecțiune în care sângele nu primește suficient oxigen. Această manifestare neplăcută și vizibilă poate indica o boală pulmonară severă. Prin urmare, este recomandat să consulți un medic în regim de urgență, conform Parade.

Tuse persistentă
Tusea persistentă este unul dintre semnele ce pot indica afecțiuni pulmonare. Corpul utilizează tusea pentru a elimina agenții iritanți externi, precum substanțele iritante sau mucusul. O tuse sporadică poate sugera că ai inhalat praf în exces sau ai intrat în contact cu un germene pe care organismul îl respinge rapid. Dacă acest simptom persistă în timp, ar putea indica astm, alergii sau chiar o infecție pulmonară.

Informațiile furnizate în acest articol nu trebuie să înlocuiască consultul medical. Îți recomandăm să consulți un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate