Scăderea colesterolului: soluții naturale și suplimente

 
scaderea colesterolului
 

Nu ar trebui să te bazezi exclusiv pe suplimente alimentare pentru a reduce nivelul colesterolului. Cu toate acestea, există dovezi că anumite suplimente, în combinație cu o alimentație sănătoasă, pot fi eficiente. Află care sunt cele mai bune suplimente pentru colesterol.

În general, atunci când nivelul de colesterol din organism este crescut, medicii recomandă mai întâi unele schimbări legate de stilul de viață și de alimentație, pentru o perioadă de 6 luni. Pentru a aduce valoarea colesterolului la nivelul optim fără medicamente, ar trebui să-ți menții o greutate sănătoasă, să reduci consumul de alcool și să fii activ fizic.

Alimentația are un rol important în reducerea nivelului de colesterol, în special a colesterolului LDL, numit și colesterol „rău”. Excesul de colesterol LDL se depune pe vasele de sânge și crește riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. În caz de colesterol mărit, ar trebui să faci câteva schimbări în dietă. Acestea includ:

- Limitarea consumului de alimente care conțin grăsimi saturate, cum sunt produsele de origine animală, dar și uleiurile de palmier și de cocos;
- Excluderea grăsimilor trans din alimentație, care se găsesc în mezelurile procesate, produse de patiserie, snacksuri și prăjeli. Aceste grăsimi cresc nivelul colesterolului „rău” și, totodată, scad colesterolul „bun” (HDL).
- Creșterea consumului de grăsimi nesaturate, cum sunt cele din pește, fructe de mare, avocado, nucifere și uleiuri vegetale precum cel de măsline. Grăsimile nesaturate cresc nivelul colesterolului HDL, având efect protector;
- Creșterea consumului de fructe și legume.

Suplimente pentru colesterol: Fibrele, aliatul inimii

O metodă eficientă de a reduce nivelul total de colesterol și de a diminua colesterolul LDL prin alimentație constă în consumul crescut de fibre solubile, conform unui articol semnat de Lauren Ball, profesor de sănătate comunitară și bunăstare la Universitatea din Queensland, și Emily Burch, nutriționist, cercetător și lector la Universitatea Southern Cross din Australia, publicat în The Conversation.

Fibrele solubile se dizolvă în apă, creând o substanță gelatinoasă care absoarbe colesterolul din intestin și îl elimină înainte de a ajunge în fluxul sanguin. Surse excelente de fibre solubile includ:

- Fructe precum merele, perele și citricele
- Legume precum morcovii, cartofii dulci, broccoli și dovleac
- Ovăz
- Orz
- Semințele de chia
- Caisele și prunele uscate
- Fasolea
- Mazărea
- Năutul
- Lintea

Există, de asemenea, numeroase suplimente alimentare pe bază de fibre care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol. Acestea includ:

- Fibre solubile naturale, precum inulina, psyllium și beta-glucan
- Fibre solubile sintetice, precum polidextroza, dextrina de grâu și metilceluloza
- Fibre insolubile naturale, precum semințele de in, care măresc volumul materiilor fecale și facilitează eliminarea colesterolului din tractul digestiv

Aceste suplimente pot fi administrate sub diverse forme: capsule, tărâțe, semințe și pulberi care se adaugă în alimente sau se dizolvă în apă.

Dintre toate, psyllium este considerat suplimentul cu cea mai solidă susținere științifică în ceea ce privește capacitatea sa de reducere a colesterolului, conform specialiștilor citați în articolul menționat. Beneficiile sale au fost confirmate de mai multe zeci de studii clinice randomizate, caracterizate prin un design științific riguros.

Aceste studii indică faptul că persoanele care consumă aproximativ 10 grame de psyllium pe zi (o lingură), în cadrul unei diete sănătoase, pot experimenta o reducere cu 4% a nivelului total de colesterol și cu 7% a nivelului colesterolului LDL.

Suplimente pentru colesterol: Impactul benefic al probioticelor

Cercetările recente indică că probioticele ar putea avea un efect pozitiv asupra nivelurilor de colesterol. Un exemplu notabil este o meta-analiză din 2018, o analiză statistică ce sintetizează rezultatele multiplelor studii științifice, care a relevat că persoanele care au inclus probiotice în regimul lor au experimentat o reducere cu 13% a nivelului total de colesterol.

În cea mai mare parte a acestor studii, probioticele utilizate conțineau bacterii precum Lactobacillus acidophilus și Bifidobacterium lactis. Acestea se găsesc sub formă de capsule sau pulberi și se administrează zilnic.

Mecanismele prin care probioticele influențează nivelul colesterolului nu sunt încă pe deplin înțelese. Se presupune că acestea pot reduce absorbția colesterolului la nivel intestinal și pot influența, de asemenea, metabolismul grăsimilor.

Cu toate că observațiile sunt promițătoare, concluziile nu sunt încă definitive, iar rolul probioticelor rămâne subiect de cercetare continuă. Potrivit specialiștilor citați în articolul publicației The Conversation, "Efectele probioticelor pot varia, probabil, în funcție de tulpinile de probiotice utilizate, de regularitatea administrării probioticului conform indicațiilor, precum și de starea generală de sănătate și de regimul alimentar al fiecărui individ."

Suplimente pentru colesterol: Drojdia de orez roșu

Drojdia de orez roșu, o specie de drojdie utilizată de secole în bucătăria și medicina tradițională asiatică, este obținută prin fermentarea orezului cu o ciupercă cunoscută sub numele de Monascus purpureus. Această drojdie conține compuși bioactivi denumiți monacoline, iar printre aceștia, monacolina K poate inhiba producția de colesterol în ficat. Mecanismul de acțiune este asemănător cu tratamentele cu statine, medicamente prescrise pentru reducerea colesterolului. Drojdia de orez roșu este disponibilă sub formă de supliment alimentar, de obicei în capsule.

Un studiu sistematic publicat în 2022 a analizat datele provenite din 15 studii randomizate, concluzionând că administrarea de suplimente cu drojdie de orez roșu fermentat a fost mai eficientă în reducerea trigliceridelor, dar mai puțin eficientă în scăderea colesterolului total, în comparație cu statinele. Dozele de extract din drojdie de orez roșu administrate în studiile analizate au variat între 200 și 4.800 mg pe zi.

Cu toate acestea, este important de menționat că „studiile nu furnizează informații privind eficacitatea și siguranța pe termen lung a drojdiei de orez roșu. Autorii au subliniat, de asemenea, că doar unul dintre studiile din revizuire a fost înregistrat într-o bază de date majoră a studiilor clinice. Prin urmare, nu cunoaștem dacă baza de dovezi a fost completă sau dacă a fost înclinată în favoarea studiilor cu rezultate pozitive”, precizează autorii articolului menționat.

Când este recomandată administrarea de medicamente pentru colesterolul crescut

Desigur, schimbarea dietei, cu sau fără utilizarea de suplimente, poate să nu fie suficientă pentru a reduce adecvat nivelul colesterolului. În multe cazuri, sunt necesare și alte ajustări, precum:

- renunțarea la fumat;
- gestionarea stresului;
- exercițiile fizice regulate, de cel puțin 30 de minute în fiecare zi;
- odihna adecvată.

În unele situații, modificările în stilul de viață pot să nu aibă un impact semnificativ asupra nivelului colesterolului. În cazul în care te confrunți cu o afecțiune genetică precum hipercolesterolemia sau dislipidemia familială, ajustările în alimentație și stilul de viață pot să nu ofere beneficiile așteptate.

În astfel de cazuri, în funcție de nivelurile tale de colesterol și de alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, medicul tău poate recomanda administrarea de medicamente pentru a reduce colesterolul. Statinele sunt cele mai cunoscute, dar există și alte opțiuni de tratament care contribuie la scăderea colesterolului.

Este important de subliniat că informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultația medicală. Înainte de a lua decizii privind diagnosticul și tratamentul, te rugăm să ceri sfatul medicului tău.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate