Scapă de febră natural, cu ceaiuri şi frecţii
Scapă de febră natural, cu ceaiuri şi frecţii

Când febra este moderată, medicii spun că nu e nevoie să se încerce scăderea ei, pentru că este felul organismului de a încerca să neutralizeze un virus sau o bacterie. Dacă temperatura creşte peste 38 °C şi este însoţită de frisoane, transpiraţie, deshidratare, sensibilitate crescută la durere şi probleme de concentrare sau chiar confuzie şi delir, vorbim despre febră mare. Tratamentul febrei se poate face, atât la adulţi, cât şi la copii, cu remedii naturale.

Scade febra cu o baie călduţă
Un prim pas pentru scăderea febrei în mod natural este să faci o baie în apă călduţă - nu rece! Din cauza febrei o vei percepe oricum ca fiind aproape rece. După ce te-ai întins în cadă, udă un prosop şi pune-l pe frunte pentru a absorbi fierbinţeala, repetând procedeul de câteva ori. Dacă ideea de a sta în apă nu-ţi surâde, scufundă un cearşaf în apă călduţă, stoarce-l şi înfăşoară-te în el până se încălzeşte.

Menţine-ţi hidratarea
Când ai febră, te deshidratezi. Un mijloc bun de a-ţi păstra organismul hidratat şi de a combate febra este să bei apă cât mai multă, până la 12 pahare pe zi, de preferat cu felii de lămâie şi eventual cu un praf de ardei iute. Vitamina C ajută sistemul imunitar să combată mai eficient infecţia din corp, iar capsaicina din ardei accelerează circulaţia sângelui. De asemenea, e bine ca atunci când ai febră să mănânci citrice şi kiwi pentru a-ţi suplimenta rezervele de vitamina C.

Bea un ceai cu efect sudorific
Unele dintre cele mai potrivite plante pentru scăderea febrei sunt coada-şoricelului şi florile de soc, care ajută la declanşarea transpiraţiei. Toarnă 250 ml de apă firbinte peste 1 lingură de plantă uscată şi lasă la infuzat 10-15 minute, acoperind vasul. Strecoară şi lasă ceaiul să se răcească 10 minute. Se pot bea 3 căni pe zi. O combinaţie eficientă împotriva febrei este cea de salcie, anason, rozmarin, soc şi tei. Amestecă 2 linguri de scoarţă pisată de salcie, 20 g anason, 20 g rozmarin, 20 g flori de soc, 20 g flori de tei. Ia 1 lingură din amestec şi opăreşte-l în 250 ml de apă. Lasă vasul acoperit 15 minute, apoi strecoară şi bea.

Frecţiile sunt şi ele eficiente
În copilărie, când aveam febră, mama sau bunica ne masau pe tot corpul cu alcool sanitar sau cu o soluţie cu miros mentolat pătrunzător, preparată la farmacie, pe care scria „frecţie”. În prezent, poţi găsi în orice farmacie sau magazin naturist loţiuni pe bază de alcool etilic denaturat, glicerină, camfor şi diverse uleiuri esenţiale (eucalipt, brad etc.), pe care le poţi folosi pentru frecţionarea corpului în caz de febră.

Atenţie! Dacă febra e însoţită de dureri de cap severe, sensibilitate la lumină, vărsături, dificultăţi la respiraţie, dureri abdominale sau la urinare, erupţii care se extind rapid, mergi la medic.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate