Sarcina menține tanar creierul femeilor
Sarcina menține tanar creierul femeilor

Sarcina menține tanar creierul femeilor. Cercetătorii norvegieni au descoperit că creierele femeilor care au avut un copil sunt mai tinere decât vârsta lor cronologică, în comparație cu creierul femeilor care nu au născut niciodată.

Ei își trag concluziile din analiza a peste 12.000 de femei de vârstă mijlocie înscrise în gigantica Biobancă din Marea Britanie. Beneficiile observate nu au putut fi explicate de factori precum educația sau greutatea, ceea ce sugerează că sunt atribuibile multor schimbări fiziologice care apar în timpul sarcinii, în special în creier.

Aceste beneficii ar putea persista dincolo de naștere și pot avea un impact asupra îmbătrânirii neurobiologice, au spus autorii în studiul lor. „Au demonstrat cu adevărat că a avea copii protejează creierul mai mult decât contrariul”, a spus dr. Gregory Lodygensky, de la CHU Sainte-Justine.

Sarcina menține tanar creierul femeilor
Noutatea acestui studiu, continuă el, este utilizarea de mașini inteligente, care este relativ nouă în domeniul neuroștiinței. „Atunci când ceri mașinii să facă o categorie, aceasta este capabilă, deci înseamnă că există într-adevăr lucruri în creier care îl fac mai tânăr sau mai batran”, a spus dr. Lodygensky.

Însă asta este practic tot ce știm în acest moment. Studiul nu detaliează ce zone ale creierului au fost protejate sau ce date au folosit mașinile inteligente pentru a trage concluziile. „Este foarte robust ca studiu și este publicat într-un jurnal foarte recunoscut, deci putem avea încredere în rezultate, dar ar fi fost interesant să arătăm ce regiuni sunt protejate”, a adăugat medicul.

Efectul protector care pare să fi fost descoperit rămâne de precizat, chiar dacă autorii evocă mai multe mecanisme potențiale. Aceștia menționează astfel expunerea la hormoni în timpul sarcinii. Studiile efectuate pe animale și oameni au descoperit modificări ale creierului legate de sarcină, hormonii pot avea si ei un efect.

Cealaltă ipoteză se referă la răspunsul imun și inflamator și mai precis la echilibrul pro și antiinflamator din creier. Acest echilibru este foarte fragil și foarte delicat, a spus dr. Lodygensky, „așa că poate exista și un impact benefic”.

El adaugă la această listă întreaga rețea de sprijin de care o femeie beneficiază adesea în timpul sarcinii. „Dacă am ști ce regiune (a creierului) este protejată, ar fi mai ușor să speculăm”, a concluzionat dr. Lodygensky.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate