In lupta cu COVID-19 săpunul este mai eficient decât clorul
In lupta cu COVID-19 săpunul este mai eficient decât clorul

În lupta cu virusul SARS-CoV-2, nu produsele dezinfectante scumpe şi nici clorul nu sunt mai eficiente ca săpunul. Explicaţia virusologului Jane Greatorex, de la Universitatea Cambridge.

Apa şi săpunul reprezintă în continuare cea mai eficientă armă împotriva bolilor infecţioase, inclusiv în combaterea epidemiei de COVID-19. Deşi produsele dezinfectante pe bază de alcool şi clor au fost primele care s-au epuizat la rafturi, experţii spun că nu acestea au capacitatea de a neutraliza răspândirea virusului. Aceeaşi concluzie vizează şi clorul, despre care Jane Greatorex, virusolog la Universitatea Cambridge, spune că atunci când foloseşti clor este “ca şi cum ai vâna o muscă cu bâta”. Mai mult decât atât, clorul poate coroda metalele şi duce la alte probleme respiratorii dacă este inhalat prea mult, de-a lungul timpului.

“Cu clorul, dacă îl pui pe o suprafaţă cu multă murdărie, murdăria o să mănânce clorul”, spune Lisa Casanova, cercetător în domeniul sănătăţii mediului la Universitatea de Stat din Georgia, SUA, notează nationalgeographic.com. Împreună cu alţi experţi, Lisa recomandă în locul clorului folosirea unor săpunuri mai blânde, precum săpunul lichid de vase, pentru a dezinfecta cu uşurinţă suprafeţele interioare şi exterioare.

Virusurile cu înveliş lipidic sunt uşor de distrus
Toate virusurile sunt formate din părţi de cod genetic, unele sunt învelite în lipide şi proteine, aşa cum sunt şi coronavirusurile, altele sunt neacoperite, cum este norovirusul – provoacǎ diaree severǎ şi vǎrsǎturi, fiind o cauzǎ majoră a bolilor gastrointestinale.

Virusurile cu membrană de grăsimi, aşa cum este SARS-CoV-2, poate fi ucis cu uşurinţă doar cu apă şi săpun, dacă este în afara corpului.

Dylan Moris, unul dintre co-autorii unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, a dezvăluit ce suprafeţe pot constitui potenţiale de infecţie pentru pacienţi.

Astfel, s-a descoperit că SARS-CoV-2 rezistă 24 de ore pe carton, 2 zile pe inox şi 3 zile pe un tip de plastic dur numit polipropilenă. Atenţie, pe suprafeţe din curpu, metal care în mod normal distruge bacteriile şi virusurile, SARS-CoV-2 a rezistat 4 ore! De aceea se recomandă spălarea obiectelor comandate online sau achiziţionate din magazine, apoi spălarea pe mâini cu apă şi săpun.

Indiferent ce atingi, apa şi săpunul reprezintă, în acest moment, modalitatea cea mai eficientă (clorul, dezinfectanţii cu alcool distrug pielea) de a înlătura orice urmă de potenţial coronavirus de pe mâini. Coronavirusul nu intră în piele, pentru că stratul exterior este uşor acid, ceea ce împiedică majoritatea patogenilor să intre în corp, explică virusologul Jane Greatorex.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate