sinuzita
Ce riscam daca lasam netratata sinuzita

Nas infundat, dureri de cap, ameteli, acestea sunt doar cateva dintre manifestarile prin care sinuzita isi face simtita prezenta. In general, actioneaza mai pregnant primavara si toamna.

Sinuzita este o infectie a unuia sau mai multe sinusuri, cavitati cu aer localizate in jurul ochilor, obrajilor si nasului.

“De regula, sinuzitele sunt cauzate de infectii virale sau bacteriene. Cele mai multe sinuzite acute sunt de cauza virala, asociate unei raceli banale, dar care, ulterior, se pot suprainfecta bacterian. Alte cauze care determina aparitia sinuzitelor sunt alergiile, polipii, infectiile dentare netratate sau incorect tratate”, spune Onu Bazgan Maria Livia, medic specialist ORL.

Meningita, una dintre cele mai grave complicatii ale sinuzitei

Riscul aparitiei unei sinuzite este dat, in principal, de mediul toxic si poluat, de fumat, de apa rece, de schimbarile bruste de presiune, care au loc in timpul zborului cu avionul sau in timpul scufundarilor. “Aparitia sinuzitei poate fi favorizata si de utilizarea excesiva a spray-urilor nazale decongestionante, dar si de deviatia de sept, polipi, tumorile sau fracturile la nivelul nasului care impiedica drenajul corespunzator al mucusului.

Netratata corespunzator, sinuzita poate duce la complicatii grave, care necesita administrarea de antibiotice pe o durata lunga de timp. Lasata netratata, infectia de la nivelul sinusurilor se poate raspandi rapid la nivelul corpului, ducand chiar la moarte.

Meningita este una dintre cele mai grave complicatii ale sinuzitei. In cazul unei sinuzite frontale, riscul de extindere a infectiei la nivelul creierului, prin intermediul oaselor sau a sangelui, este sensibil mai mare. Daca nu este depistata la timp, infectia extinsa la nivelul creierului poate duce la leziuni cerebrale si chiar deces”.

Infectia oaselor craniene poate fi o consecinta a raspandirii infectiei din sinusuri. Osteomielita apare, de obicei, la oasele din zona fruntii, iar printre simptome se numara durerea de cap si febra ridicata.

Infectiile orbito-oculare sunt o alta complicatie a sinuzitei. In unele situatii, poate fi afectat inclusiv nervul optic, fapt care poate duce la scaderea vederii sau chiar la orbire. De asemenea, infectia poate afecta muschii care controleaza miscarile globului ocular sau ale pleoapei.

Aparitia cheagurilor de sange la nivelul creierului reprezinta un alt risc major, in cazul sinuzitelor lasate netratate. Cheagurile de sange pot provoca anevrisme la nivelul creierului sau un atac cerebral care se poate solda cu deces.

Cum o tratam

In cazul sinuzitelor, principalul obiectiv al schemei de tratament il reprezinta inlaturarea infectiei, asigurarea drenajului sinusal si indepartarea leziunilor care predispun la sinuzita. Tratamentul poate fi medicamentos, prin administrarea orala de antibiotice sau, in situatiile unde au aparut complicatii, iar infectia s-a extins, prin administrare intravenoasa. In cazul unei sinuzite acute, cura cu antibiotice dureaza doua saptamani, in vreme ce o sinuzita cronica se trateaza sase saptamani cu medicatie. Chiar daca simptomele sinuzitei dispar in timpul tratamentului, este important ca acesta sa nu fie intrerupt pentru ca toate bacteriile prezente in sinusuri sa fie distruse. Statisticile arata ca tratamentul cu antibiotic este eficient in 90% dintre cazurile de sinuzita acuta, cand acestea sunt determinate de bacterii. Cu toate acestea, sinuzitele bacteriene nu necesita intotdeauna o cura cu antibiotice. In perioada tratamentului medicamentos este necesar si un tratament simptomatic, adjuvant: decongestionante nazale locale si orale, cortizon local, antiinflamatoare, mucolitice.

 

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate