Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 5, 2017 Under: retete culinare
Imagini pentru Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana reteteculinare.ro

Ingrediente:

 325 g faina
 200 g unt rece
 250 g zahar
 6 mere mari, golden sau renette
 2 oua
 300 ml smantana proaspata
 4 mere acrisoare
 2 lamai
 1 praf de sare
 300 g ciocolata amaruie
 50 g unt pentru ciocolata
zahar pudra si ciocolata rasa pentru ornat, optional

Mod de preparare:

Amestecati 300 g faina cu 150 g unt rece taiat cubulete pana obtineti un aluat nisipos. Adaugati 100 g zahar, 1 praf de sare, 1-2 linguri apa rece si framantati un aluat elastic pe care il dati la rece 1 ora, invelit in folie alimentara. 

Intre timp, taiati cubulete merele acrisoare, curatate de coaja si casuta semintelor si stropiti-le cu zeama de la 1 lamaie. Caliti-le 10 min, la foc potrivit, impreuna cu 2 linguri de apa si coaja rasa de la 1 lamaie, amestecand mereu, pana obtineti un piure mai gros, dar nu foarte fin. Bucatelele de mar nu trebuie sa fie sfaramate in intregime. 

Taiati in 6 bucati celelalte mere curatate si ele de coaja si casuta semintelor (daca bucatile de mar sunt prea groase, feliati-le mai subtire) si stropiti-le si pe ele cu sucul de la cealalta lamaie. Separat, intr-un vas, faceti un caramel galben- roscat din untul si zaharul ramas, la foc potrivit. 

Puneti feliile de mere golden intorcandu-le pana sunt acoperite cu caramel pe toate fetele, scoateti-le din caramel si dati deoparte. Topiti la bain - marie ciocolata rupta in bucatele si untul, omogenizati bine si lasati sa se racoresca. 

Tapetati fundul si peretii unei forme de tarta cu diametrul de 25 cm unse cu unt, cu o foaie de aluat peste care turnati piureul de mere acrisoare racit, iar peste el ciocolata topita si racorita bine. Nivelati si aranjati deasupra bucatile de mere caramelizate. 

Puneti smantana si ouale usor batute in vasul in care ati preparat caramelul si lasati la foc mic, amestecand continuu, fara sa fierba, pana cand caramelul ramas se dizolva. Turnati-l uniform peste merele golden. 

Dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana ce tarta este coapta si sosul caramel de deasupra este ferm si frumos rumenit. 

Lasati putin la racit inainte de servire. 

Puteti sa pudrati cu zahar praf si presara ciocolata rasa, optional. 

In : retete culinare 


Tags: tarta cu mere  ciocolata si sos caramel cu smantana