Profiteroles cu Sos de Fistic, Frisca si Ciocolata

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 5, 2017 Under: retete culinare
Imagini pentru Profiteroles cu Sos de Fistic, Frisca si Ciocolata reteteculinare.ro

Ingrediente:

Depinde de marimea aleasa mie mi-au iesit 25
 Pentru aluat:
 175 ml apa
 85 g unt nesarat
 1/4 lingurita sare de mare sau roz fina
 1 lingura zahar
 125 g faina de grau alba
 3 oua
 300 ml smantana pentru frisca
1/2 tableta ciocolata neagra (optional) + 10 g unt + 1 lingura lapte
 Pentru sos de fistic:
 50 g fistic nesarat decojit
25 g zahar alb sau brun (eu am pus brun si a iesit mai inchis la culoare)
 15 ml ulei de samburi de struguri
 1 galbenus
 1 lingura zahar
 15 g amidon de porumb
 125 ml smantana (25-35%)

Mod de preparare:

Pentru sos de fistic: 
Macinati fisticul cu zaharul (cele 25 g) foarte fin. Mutati intr-un blender si adaugati uleiul treptat in timp ce pulsati sa se formeze o pasta. Intr-un bol cu telul amestecati bine galbenusurile, zaharul si amidonul incat sa nu mai aiba cocoloase. 

Intr-o cratita incalziti smantana fara a lasa sa ajunga la fierbere. Amestecand continuu adaugati treptat peste oua. Transferati inapoi in cratita la foc mic amestecand continuu 3-5 minute. Lasati deoparte sa se raceasca apoi incorporati pasta de fistic. 

Pentru profiteroles: 
Intr-o cratita la foc mic incalziti pana ajunge la o fierbere lenta untul, zaharul, apa si sarea. Luati de pe foc si cerneti faina. Cu o spatula amestecati bine apoi puneti inapoi pe foc mic. Continuati sa amestecati pana cand se formeaza intr-un aluat care se desprinde de pe margini. 

Lasati sa se raceasca 10 minute. Preincalziti cuptorul la 220 c (gaz 7). Transferati intr-un blender aluatul si adaugati un ou. Pulsati pana cand acesta este incorporat apoi adaugati un alt ou. Continuati cu inca un ou (in total 3). 

Transferati aluatul intr-o punga si taiati un capat apoi faceti forme rotunde intr-o tava cu diametrul de aproximativ 3 cm (depinde cat de mari le doriti). Coaceti 10 minute dupa care mutati focul la 180 c (gaz 4) si mai lasati aproximativ 15 de minute (depinde de cuptor). 

Transferati-le pe un gratar si lasati-le sa se raceasca complet. Bateti frisca si lasati deoparte. Cand aveti umplutura pregatita si rece taiati acestea in jumatate. Cu o lingurita puneti sos de fistic pe jumatatea inferioara apoi frisca deasupra. Acoperiti cu cea cealalta jumatate cand sunteti gata. 

Optional intr-o cratita puneti ciocolata, untul, laptele si la foc mic topiti acestea apoi glazurati profiteroles deasupra. Alternativ serviti acestea cu zahar pudra cernut. 

* Puteti umple profiteroles si fara sa le taiati. Cel mai probabil asa le gasiti si in comert. Puneti frisca si umplutura in pungi separate si taiati putin intr-un colt. Faceti o gaura mica in profiterole si umpleti cu sos si frisca. 
** Daca nu le serviti toate imediat puteti pastra sosul si frisca in frigider si sa le umpleti inainte de servire. 
*** Daca aveti unt sarat pentru aluat nu mai puneti acea extra sare. 

In : retete culinare 


Tags: profiteroles cu sos de fistic  frisca si ciocolata