omega 3
Remediu anticancer la indemana tuturor


Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu pe soareci, ca acizii grasi Omega 3, care se gasesc cel mai adesea in uleiul de peste, ar putea suprima cresterea si raspandirea celulelor cancerului la san. Studiul a fost condus de Saraswoti Khadge, de la Universitatea Nebraska, si a fost publicat in revista ”Clinical & Experimental Metastasis”. Conform acestei cercetari, acizii grasi au oprit formarea anumitor tumori, sau au blocat raspandirea celulelor canceroase catre alte organe. Specialistii sustin ca acest lucru s-ar datora modului in care acizii grasi Omega 3 ajuta sistemul imunitar si zonele inflamate ale organismului.


Doua grupe diferite de soareci au fost hranite cu o dieta lichida, cantitatea de calorii si de grasimi fiind aceeasi pentru fiecare grupa. Totusi, a existat o diferenta. Dieta primei grupe continea uleiuri de plante, bogate in grasimi polisaturate Omega 6, iar a doua dieta continea ulei de peste, bogat in acizi grasi Omega 3. Mai apoi, soarecilor li s-au injectat celule de cancer de san 4T1. Aceste celule se raspandesc si in alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, plamanii si ficatul, iar foarte rar ajung si la inima, rinichi si ovare.

Soarecilor li s-au facut autopsii si au fost studiati timp de 35 de zile de la injectarea celulelor canceroase.

Specialistii au descoperit ca riscul ca celulele canceroase sa se pozitioneze la nivelul glandelor mamare ale femelelor a fost semnificativ mai redus in cazul grupului care a urmat dieta cu Omega 3. In cazul soarecilor, tumorile se dezvolta mai greu, fapt ce a influentat dimensiunea acestora. Dupa 35 de zile, tumorile de la nivelul sanilor din grupul care a urmat dieta cu Omega 3 au fost cu 50% mai mici decat cele dezvoltate de grupul care a urmat dieta cu Omega 6. De asemenea, tot in grupul Omega 3, probabilitatea cresterii si raspandirii celulelor canceroase catre alte organe a fost mai scazuta, iar soarecii au trait mai mult. Unii chiar nu au dezvoltat niciodata cancer de san.

In grupul soarecilor Omega 3 au fost gasite mai multe celule T, care au fost corelate cu celulele tumorale moarte. Importanta acestui lucru consta in faptul ca acestea reprezinta celulele albe din sange, care joaca un rol in consolidarea sistemului imunitar impotriva tumorilor. O dieta bogata in acizi grasi Omega 3 ajuta la suprimarea tipului de inflamatie care poate declansa dezvoltarea rapida si raspandirea tumorilor.

”Studiul nostru subliniaza posibilul rol terapeutic al unei diete bogate in acizi grasi Omega 3 in controlul cresterii tumorale si al metastazelor”, explica Khadge. Totusi, autorul subliniaza ca aceasta dieta nu poate preveni complet cancerul mamar. De asemenea, cercetarea se bazeaza pe consumul alimentar al adultilor.

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate